Suvaitsevaisuuskomissio haluaa Suomelle rasismivalvojan ja vihapuherekisterin

Verkkouutiset: Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio suosittaa Suomelle toimenpiteitä rasismin torjuntaan.

Kotimaa ke 11.09.2019 22:56

Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio (ECRI) julkisti tiistaina viidennen Suomea koskevan raporttinsa, kertoo Verkkouutiset.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan raportissa annetaan tunnustusta monista tehdyistä tai meneillään olevista toimista. Toisaalta raportissa esitetään kuitenkin myös 20 suositusta toimenpiteistä rasismin ja suvaitsemattomuuden torjumiseksi.

Yhtenä toimenpiteenä ECRI suosittaa poliisista ja syyttäjäviranomaisista riippumattoman elimen perustamista. Tämän elimen tehtävänä olisi tutkia mm. väitettyjä rotusyrjintätapauksia. ECRI:n mukaan Poliisin monimuotoisuutta tulisi myös lisätä. ECRI ei huomioi mahdollisia turvallisuusongelmia, joita pelkän monimuotoisuuden perusteella tehdyt rekrytoinnit ovat jo muissa maissa aiheuttaneet.

Hieman Neuvostoliittolaiselta kuulostava "Rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio" suosittaa myös, että Suomeen luodaan vihapuheen ja viharikosten osalta kattava tiedonkeruujärjestelmä, jolla saadaan ”yhtenäinen ja yhdenmukainen kuva rasistisista ja homo/transfobisista vihapuhe- ja viharikostapauksista, jossa tiedot on täysin eritelty rikostyypin, vihamotivaatiotyypin ja kohderyhmän mukaan ja joka sisältää myös tiedot oikeudellisesta seurannasta ja tuloksista”.

Komission mukaan lisäksi tulisi laatia ”kattava strategia rasistisen ja homo-/transfobisen vihapuheongelman ratkaisemiseksi”. Tehtävään komissio esittää viranomaisista ja tasa-arvoelimistä, kansalaisjärjestöistä ja median edustajista koostuvaa työryhmää. "Vihapuheen ja viharikosten osalta lainvalvontaviranomaisten ja oikeuslaitoksen koulutusta tulee ECRI:n mukaan laajentaa sekä vahvistaa näiden väitettyjen rikosten tutkintaa".

”Viranomaiset rohkaisevat julkisuuden henkilöitä ja etenkin poliitikkoja reagoimaan nopeasti ja paitsi tuomitsemaan kaikenlaisen rasistisen ja homo/transfobisen puheen, myös pyrkimään vahvistamaan niitä arvoja, jota tämänkaltainen puhe uhkaa”, ECRI suosittelee.

Rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komission suositukset eivät lopu kuitenkaan edes tuohon. ECRI suosittelee muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimivallan muuttamista siten, että siihen sisältyisi oikeus tutkia yksittäisiä, väitettyä työelämän syrjintää koskevia tapauksia ja oikeus nostaa kanteita tuomioistuimessa omasta aloitteestaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutetulle olisi ECRIn mukaan myös avattava paikallisia ja alueellisia toimistoja, joille tulisi "turvata riittävät resurssit". ECRI suosittelee Tasa-arvovaltuutetun resurssien lisäämistä.

ECRI:n koko raportti löytyy tämän linkin takaa.

Orwellilaiselta dystopialta kuulostaa myös ECRIn oma kuvaus itsestään: ECRI on Euroopan neuvoston asettama riippumaton ihmisoikeustilannetta ja rasismia seuraava toimielin. Komission jäsenet ovat ECRI:n mukaan itsenäisiä ja puolueettomia henkilöitä, jotka on nimitetty tehtävään moraalisen vaikutusvaltansa perusteella. Heidän kerrotaan olevan tunnustettuja rasismi-, muukalaisvastaisuus-, antisemitismi- ja suvaitsemattomuuskysymysten asiantuntijoita.

 

 

ECRI:n tekstejä lukiessa ei voi enää varmuudella erottaa onko kirjoittaja Keijo Kaarisade vaiko ECRI:n viralliset itsenäiset ja puolueettomat henkilöt.

 

Jukka Rahkonen ke 11.09. 22:56

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Ovatko puolueet vain teatteria?

pe 07.08. 11:30

Timo Vihavainen

Mitä nainen haluaa?

to 06.08. 23:15

Professorin Ajatuksia

Ville Tavio ja afrikkalainen kulttuuri

to 06.08. 23:14

Henna Kajava

Kaivohuoneen tuore tapaus verrattavissa Turun terrori-iskuun

ti 04.08. 23:55

Laura Huhtasaari

Kansanäänestys elvytyspaketista perusteltu

ti 04.08. 11:15

videot