Raamattukäräjät: Raamattu saapui oikeussaliin Suomessa

Valtakunnansyyttäjän täysin vääristellyt, mielivaltaiset ja jopa valheelliset viestit sekä uskonnollinen lukutaidottomuus, mikä on kasvanut niin syyttäjänvirastossa kuin mediassa

Kotimaa ma 21.02.2022 10:54

"Onko tavallisesta kristillisestä ihmiskäsityksestä tulossa meillä laiton?"

Näin peräänkuuluttaa Uuden testamentin eksegetiikan dosentti Timo Eskola Facebook-julkaisussaan 24.1.2022, jonka Oikea Media on julkaissut kokonaisuudessaan 25.1.2022 otsikolla ”Päivi Räsäsen oikeudenkäynti osoitti valtakunnansyyttäjän ajojahdin Raamattua vastaan”.

Juuri ilmestynyt Räsäs-tapauksen taustoja valottava kirja "Raamattukäräjät: Saako Suomessa sanoa, mihin uskoo?" toteaa takakannessaan painavasti: ”Koskaan aiemmin ei kristittyjen uskonnon- ja sananvapaus ole ollut uhattuna samalla tavalla kuin nyt!”.

Raamattu saapui kirjaimellisesti oikeussaliin, kun 24.1.2022 Helsingin käräjäoikeudessa käytiin historiallisen poikkeuksellinen ja valtavaa huomiota saanut sanan- ja uskonnonvapautta käsittelevä oikeudenkäynti, joka sai kunniakkaasti nimekseen Raamattukäräjät. 

Syytettyinä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan olivat ex-sisäministeri, seitsemännen kauden lääkärikansanedustaja (kd.) ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen ja Lähetyshiippakunnan piispa, Luther-säätiön asiamies, dekaani Juhana Pohjola.

Päivi Räsästä syytetään kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteiden mukaan hän on solvannut homoseksuaaleja twiitissään, kirjoituksessaan ja radiohaastattelussa. Räsänen kiistää syytteet. Hän ei ole syyllistynyt rikoksiin ja solvannut homoseksuaaleja.

Päivi Räsästä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisemasta, hänen kirjoittamastaan 24-sivuisesta seksuaalisuutta, avioliittoa ja Raamatun tulkintaa käsittelevästä pamfletista ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen”.

Tästä syytetään myös kirjan julkaisseen Luther-säätiön asiamiestä Juhana Pohjolaa. Eli hän on syyllistynyt tämän "solvaavaksi, panettelevaksi ja herjaavaksi" leimatun kirjoituksen levittämiseen.

Toiseksi Räsästä syytetään 17.6.2019 Twitter-, Instagram- ja Facebook- päivityksestä, jossa hän kyseenalaisti kirkon osallistumisen Pride-tapahtumaan ja liitti siihen kuvan Raamatun tekstistä, Roomalaiskirjeestä 1: 24-27.

Kolmas syyte tuli Räsäsen lausunnoista Yle Puhe -radiokanavalla Ruben Stillerin 19.12.2019 keskusteluohjelmassa ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?”, jonka osalta syyttäjä nyt vaatii, että Yleisradio poistaa ohjelmasta ne kohdat, jotka syyttäjän mukaan ovat lainvastaisia.

Ohjelmassa keskusteltiin kristillisestä sukupuolimoraalista ja avioliittokäsityksestä. Syyttäjä katsoo, että Räsänen syyllistyi ohjelmassa kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Maaliskuussa 2020 selvittelyyn päätyivät myös Räsäsen puheet MTV3-kanavan Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa. Tämän rikosepäilyn osalta syyttäjä lopetti esitutkinnan, eikä tapaus etene oikeuteen.

Helsingin käräjäoikeus kuuli maanantaina 14.2.2022 loppulausunnot ja oikeus antaa ratkaisunsa 30.3 klo 13. 

Syyttäjä vaatii kansanedustaja Päivi Räsäselle (kd.) vähintään 120 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä piispa Juhana Pohjolalle 60 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta.

Mielestäni puolustus oli erittäin vahva. Tämän päivän jälkeen odotan kyllä vapauttavaa päätöstä, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) sanoi hyväntuuliseen tapaansa toimittajille oikeussalin ulkopuolella, kun maanantain istunto oli päättynyt.

"Omasta mielestäni syyttäjän argumentit olivat heikot", Räsänen totesi luottavaisin mielin. 

Räsäsen mukaan syytteet oli helppo kumota oikeudessa.

"Syytteet on helppo kumota kuuntelemalla (radio-ohjelma) ja lukemalla dokumentit (twiitti ja pamfletti)", Räsänen korosti.

Vastaajien lausumat ovat loukanneet homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, linjasi puolestaan valtionsyyttäjä Anu Mantila oikeudenkäynnin lopuksi toimittajille.

"Tällaisilla lausumilla on vaikuttavuutta. Lausumat leviävät laajalle. Ihmiset seuraavat aktiivisesti Räsästä. Hänellä on mahdollisuus vaikuttaa yleisön mielipiteisiin. 

Räsänen voi omilla lausumillaan lisätä homofobiaa yhteiskunnassa ja saada muokattua mielipiteitä homovastaiseksi.

Oikeuden on otettava huomioon tämä asia (Räsäsen lausumien leviäminen) rangaistusta korottavana seikkana", valtionsyyttäjä Anu Mantila päätteli.

Koko Suomi ja muu maailma on pari viimeistä vuotta seurannut silmä kovana ja pidättänyt hengitystään Päivi Räsäsen tapauksessa, sillä keskiössä ovat olleet Räsäseen kohdistetut syytteet, koska ne ovat valtakunnansyyttäjän nostamia. Valtakunnansyyttäjän mukaan Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Päivi Räsästä ykkösmaalitauluna pitävä valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on sinnikkäästi ja aktiivisesti vienyt syyttämisprosessia eteen päin huolimatta siitä, että poliisiviranomaisilla on ollut syyttämiseen hyvin toisenlainen näkemys.

Räsänen uskoo sen kertovan siitä, että "hyvin todennäköisesti", jos käräjäoikeudesta tulisi vapauttava päätös heidän kannalta, niin sitä taas syyttäjäosapuoli veisi eteenpäin.

"Oletan, että tästä tulee pitkä prosessi, käy tässä kummin päin tahansa", Päivi Räsänen totesi noin 9 kk sitten Studio Kryptan haastattelussa "Ajassa: Kristityt syytettyinä" heidän kommentoidessa yhdessä Juhana Pohjolan kanssa huhtikuussa 2021 saamiaan syytteitä tuoreeltaan.

Studio Kryptan toiminta on osa Lähetyshiippakunnan ja Suomen Luther-säätiön mediatyötä.

Räsänen katsoi olevan "erittäin tärkeää", että myös omalta puolelta he eivät peräänny, vaan sanan- ja uskonnonvapautta täytyy kaikissa mahdollisissa oikeusasteissa olla puolustamassa.

"Tässä ei ole kysymys pelkästään nyt näiden yksittäisten kirjoitusten olemassaolosta ja julkisena pitämisestä, vaan vastaavia tekstejä löytyy kirkkokunnilta ja kristityiltä vaikka kuinka paljon eli jos näissä tulee tuomio tai jonkinlainen sensurointipäätös, niin sehän kohdistuu silloin erittäin raskaasti uskonnonvapauteen."

Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola arveli, että tässä kannattaa varautua pitkään, jopa monen vuoden prosessiin, ennen kuin tulee lainvoimainen päätös. Hän vakuutti, että jos heidät tuomitaan, he vievät varmasti kaikki oikeusasteet eteenpäin. 

Räsänen korosti, että tässä on "hyvin syvästi" kyse myös oikeudesta julkisesti tukeutua Raamattuun ja Raamatun opetuksiin, pitää niitä esillä. 

Itse asiassa poliisi myös silloin omassa päätöksessään tähän pamflettiin liittyen totesi jo tämän saman, että mikäli näiden Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, niin silloin myös Raamatun levittäminen ja saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti olisi kiihottamisrikoksena rangaistavaa.

"Tässä on siinä mielessä niin isoista asioista kysymys, että on tosi tärkeätä tässä seistä nyt lujasti", Räsänen totesi Studio Kryptalle.

Juhana Pohjola nosti tärkeänä asiana esille sateenkaari-ideologian tuoman yhä lisääntyvän paineen yhteiskunnalliseen keskusteluun, joka vaikuttaa yritys- ja yliopistoelämään, tiedotusvälineisiin ja myös oikeuslaitoksiin. 

Pohjola kysyi, miksi kyseinen pamfletti ei herättänyt vuonna 2004 millään tavalla mitään mielenkiintoa, vaikka se jaettiin kansanedustajille.   

"Mutta nyt 2020-2019 se kaivetaan esille ja katsotaan, että se ylittää sanan- ja uskonnonvapauden rajat", Pohjola huomautti.

"Paljon on yhteiskunnassa muuttunut sinä aikana."

Räsänen muistutti, että tällä koko prosessilla on "ennakkotapauksen luonne": tätä tapausta seurataan sekä sateenkaaririntaman että kristillisten kirkkojen ja yhteisöjen taholta tosi tarkasti maailmalla ja Euroopassa, miten tässä käy.

"Senkin takia tosi merkittävästä tapauksesta on kysymys."

Pohjola kantoi myös huolta vähemmistöistä, jotka ovat lukeneet tällaista viestintää, että ajattelevatko kristityt todella näin heistä, niin kuin valtakunnansyyttäjän paperissa on sanottu.

"Sen tähden, mistä itse olen ollut huolissani, on se uskonnollinen lukutaidottomuus, mikä on kasvanut niin syyttäjänvirastossa kuin mediassa ja se, että millaista kuvaa Päivistä on maalattu myös tämän tapauksen kautta."

Räsänen toi huolenaan esiin sen, että koko tämä prosessi ja nämä keskustelut eivät pelkästään loukkaa heitä, vaan esimerkiksi juuri homoseksuaaleja.

Valtakunnansyyttäjä nimittäin toi 29.4.2021 julkaisemassa tiedotteessaan esiin "täysin vääristeltyjä, ihan mielivaltaisia ja jopa valheellisia viestejä" siitä, mikä olisi Päivi Räsäsen näkemys teksteissään.  Esimerkkinä valtakunnansyyttäjän väite, että "Räsäsen näkemyksen mukaan homoseksuaalit eivät ole Jumalan luotuja".

Räsänen on täysin selkeästi teksteissä ja kaikissa kuulusteluissa tuonut esiin sen, että kaikki ihmiset on Jumalan luomia ja Jumalan kuvaksi luotuja, arvokkaita ihmisiä ja Jeesuksen rakastamia, joita varten Jumala lähetti oman poikansa sovittamaan synnit.

"Sitä vartenhan Jumalan Sana on annettu ja sitä vartenhan tämän Roomalaiskirjeen sanoma mistä tämä kaikki lähti liikkeelle, on tuotu", Räsänen tähdensi ihmetellen sitä, että näin korkealta tasolta, valtakunnansyyttäjän taholta, tuodaan tällaisia vääristeleviä viestejä ja laitetaan hänen suuhunsa sellaisia sanoja, mitä hän ei ole sanonut.

"Vihapuhetta" jahtaava valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen jyräsi poliisin tutkimattajättämispäätökset ja sivuutti poliisin perustelut siitä, että Räsäsen tapauksessa kyse on sallitusta sananvapauden käytöstä, laillisesta konservatiivisesta arvopuheesta.

Päivi Räsäseen kohdistettu ajojahti vaikuttaa todella Toiviaisen masinoimalta henkilökohtaiselta vainolta eikä siksi pidä unohtaa, että valtakunnansyyttäjän rooli korostuu entisestään tässä prosessissa nimenomaan aatteellisena toimijana vähemmistöjen syrjinnän ja "kiihotuksen" rajalinjojen vetäjänä eikä niinkään puolueettomana osapuolena. 

Studio Kryptan "Ajassa: Raamattukäräjät" -haastattelussa Räsänen ja Pohjola avasivat tuoreeltaan näkemyksiä ja tuntemuksia siitä, mitä oikeudenkäynnissä 24.1.2022 tapahtui.

Päivi Räsänen kertoi, että paikan päälle päästyään hänen jännityksensä katosi ja hänelle tuli valtava ilo ja kiitollisuus, että saa olla etuoikeutettuna esirukousten kohteena ja sanan- ja uskonnonvapautta puolustamassa - "ja ennen muuta Raamatun vapautta", Räsänen alleviivasi.

Räsänen koki rohkaisevana pihalla odottaneet tukimielenosoittajat.

"Tuntui että tässä ei olla yksin, tämä on meidän yhteinen asia. Paljon isompaa joukkoa edustettiin. He kokivat todella omakseen sen asian. Se oli hieno tunne."

Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola kertoi ennakkoon olettaneensa, että syyttäjä ei lähtisi käräjäsalissa ollenkaan tarkastelemaan Raamattua ja teologiaa, vaan "viileän juridisesti" käsittelisi syytteitä.

"Tulin sikäli kyllä yllätetyksi. Ainakin itse. Vaikka hän (syyttäjä) sanoi, että nyt ei ole tosiaan kysymys Raamatusta ja uskonnonvapaudesta eikä mielipiteistä, niin hän sitten meni todella syvälle teologisiin kysymyksiin." 

Pohjola sanoi häkeltyneensä syyttäjän "harrastelijamaisesta teologisesta otteesta" ja "juridisten ja teologisten argumenttien sekoittamisesta".

"Se oli todella hämmentävää. Kaikki ulkomaisetkin kommentaattorit ovat olleet hämmentyneitä tästä", Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola totesi Studio Kryptalle.

"Ihan tällainen rippikoulutason teologinen ymmärrys puuttui.

Mutta se vakavampi asia oli siinä se, että se ei ollut vain huonoa teologiaa, vaan se, että hän todella rinnasti Päivin puheet ja opetukset orjuuttamiseen, raiskaamiseen ja tappamiseen uskonnon varjolla. Siis samassa lauseessa", Pohjola luonnehti syyttäjän rinnastamia lauseita Päivin vihkosessa ja muualla esiin ottamia kohtia siitä, mitä Raamattu opettaa seksuaalieettisistä asioista.

"Nämähän ovat niin kuin yö ja päivä, eihän kukaan missään ja milloinkaan ole sanallakaan viitannut mihinkään väkivaltaiseen tai edes sanoilla vahingoittamiseen", Pohjola huomautti.

Juhana Pohjolan mielestä tämä oli "täysin arvostelukyvyn puutetta ja edesvastuutonta".

Päivi Räsäsen mielestä syyttäjän esiintyminen ja hänen esiin nostamansa Raamattu-keskeiset argumentit paljastivat sen, mistä tässä ihan alunperinkin on ollut kysymys: Päivi Räsäsen twiitissä olleet Raamatun jakeet, Roomalaiskirjeen ensimmäisestä luvusta 24-27, jossa apostoli Paavali opettaa, mitä on synti ja Jumalan tahdon vastainen seksuaalielämä.

"Ne jakeet on ollut se suola, mikä on hämmentänyt. Ei se ollut se minun twiitti-osuus, vaan se oli se Raamatun sana, joka herätti sen loukkaantumisen", Päivi Räsänen kiteytti Studio Kryptalle.

Räsänen arvioi, että sen seurauksena kaivettiin tämä pamfletti ja radio-ohjelma sekä tehtiin muut rikosilmoitukset, jotka sitten eivät edenneet. 

"Ajattelen, että sen jälkeen valtakunnansyyttäjä alkoi poimia sieltä pamfletista kaikenlaisia muita asioita, joilla saataisiin jotenkin puristettua se asia meidän lainsäädäntöön, siis näihin kiihottamispykälän tunnusmerkistöön.

Koska sieltä täytyy löytyä se, että pitää rinnastaa eläimiin tai rikollisuuteen tai alempiarvoiseksi, tämmöisiä tunnusmerkkejä täytyy yrittää sieltä etsiä.

Ja kun niitä tunnusmerkkejä ei niistä Raamatun kohdista löydy", Räsänen painotti ja lisäsi, että hän oli varautunut siihen, että oikeudenkäynnissä puhuttaisiin "juuri näistä tämän pamfletin ydinopetuksen suhteen aika kehällisistä asioista".

"Se mitä minä oivalsin siinä oikeudenkäynnin aikana ja oikeastaan sitä ennenkin, oli se, että ne oli niin heikolla pohjalla. Ne oli niin helppo kumota, koska ne oli valheellisia syytteitä. Ja se mitä valtakunnansyyttäjä oli luetellut, että mitä vaikkapa siinä pamfletissa sanottaisiin, niin ne ei pitänyt paikkaansa, niitä ei löytynyt sieltä.

Ei radio-ohjelmasta, eikä pamfletista eikä twiitistä."

Pohjola pohti, kuinka huonosti syyttäjä - valtionsyyttäjä, korkein syyttäjäviranomainen virkavastuulla - ylipäätään on tehnyt työnsä tai tarkoituksellisesti johtaa harhaan, kun hänen luetellessa syytteitä argumentti toisensa jälkeen vastaaja joutuu sanomaan, että "minä en ole sanonut näin", "en ole tätä mieltä" tai että "tämä ei pidä paikkansa".

"Joka tapauksessa voisi sanoa, että täysin asiatonta toimintaa", Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola summasi.

Myös Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoi, että hän on sentään asiantuntija eikä hän saanut selvyyttä, mistä tässä syytetään.

"Minunkin oli vaikea saada selkoa, mikä tämä oikeudenkäynnin kohde oli. Se ei tullut kunnolla selväksi", Tolvanen totesi Iltalehdelle oikeudenkäynnin jälkeen.

Kasvatustieteen emeritusprofessori Tapio Puolimatka on puolestaan painottanut, että oikeuslaitoksella ei ole edes pätevyyttä arvioida sitä, mikä on kristillisen opin käsitys synnistä, häpeästä ja pelastuksesta.

"Onko nyt niin, että nämä syytteiden laatijat ovat tosiaan siis uskonnollisen kielen kannalta aika lukutaidottomia?" Puolimatka ihmetteli      kommentoidessaan Studio Kryptalle julkisuudessa laajasti hämmästeltyä valtakunnansyyttäjäviraston 29.4.2021 julkaisemaa tiedotetta, joka sisältää virheellisiä väittämiä Räsäsen sanomisista.

Ihmetystä tosiaan herättää, että Räsäsen monituntiset kuulustelut eivät ole auttaneet syyttäjiä edes laatimaan syytekohtia asiallisesti.

Tapio Puolimatka otti tuolloin tuoreeltaan 29.4.2021 kantaa Keskisuomalainen -lehden blogissaan "Kampanja Päivi Räsästä vastaan" valtakunnansyyttäjän 29.4.2021 julkaisemaan syyttämispäätökseen ja hän kiinnitti huomiota siinä perinpohjaisesti kahteen seikkaan eli poliisin ja valtakunnansyyttäjän perusteluiden perustavaa laatua oleviin eroihin sekä syytekohdissa oleviin ongelmiin.

Studio Kryptan vieraana "Ajassa: Valtakunnansyyttäjän virheet" -haastattelussa kasvatustieteen emeritusprofessori Tapio Puolimatka kävi näitä läpi ja kommentoi myös Suomen Luther-säätiön julkaisemasta pamfletista nostettua syytettä, joka eroaa täysin rikoskomisario Markku Silenin suorittaman perusteellisen esitutkinnan päätelmistä.

Silen perustelee kymmensivuisessa päätöksessään, että kyse on mielipiteistä, jotka kuuluvat sananvapauden suojan piiriin.

Puolimatka pitää hämmentävänä, että valtakunnansyyttäjä ei vakuuttunut tuon rikoskomisario Silenin laajan argumentaation sisältävän analyysin pohjalta, vaan päätti kuitenkin nostaa syytteen Räsästä vastaan. 

Studio Kryptan "Ajassa: Raamattukäräjät" -haastattelussa Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola halusi lisäksi selventää    raamatullisia ilmaisuja tai "teologisesti ladattuja termejä", kuten hän sen ilmaisi, eli syntiä ja häpeää, joiden hän sanoi liittyvän "nimenomaan Jumala-suhteeseen", ja korosti, etteivät ne ole yleiseltä merkitykseltään halventavia, solvaavia ja alas painavia, kuten syyttäjä väittää.

"Tässä suhteessa meiltä riistettäisiin oikeus puhua julkisesti teologisista termeistä tai opettaa julkisesti, koska ne voidaan ymmärtää ja tulkita loukkaavaksi ja halventavaksi puheeksi. 

Missä me voimme sitten julistaa?" hän peräänkuulutti.

"Kaikki ovat samanarvoisia ja kaikki ovat synnin ja armon alla, ja me kaikki olemme samalla viivalla Jumalan edessä. Teologisen puheen synnistä tai häpeästä ei ole koskaan tarkoitus halventaa tai vähätellä ihmisen arvoa tai painaa häntä jotenkin alas.

Sehän on juuri sitä, että olet Jumalan silmissä niin arvokas, merkityksellinen, kallis, että olet toisaalta vastuussa teoistasi, elämänvalinnoistasi, suunnastasi", hän tarkensi viitaten siihen, että jokainen löytäisi oman identiteetin siitä Jumalan luotuisuudesta ja Kristuksen lunastuksesta, joka on Jeesuksen ristillä meille kaikille avattu.

"Voisi sanoa, että se romuttaa kaiken kristillisen parannussaarnan, synnin ja armon julistuksen, jos tällainen käsitys tulisi lainvoimaiseksi. Ja siinä suhteessa todellakin sanon, että Raamatun sana, Raamattukäräjät ja myös sanan- ja uskonnonvapaudet oli todella vaakalaudalla tässä asiassa."  

Pohjola uskoo sen ilmaisevan nyt sitä kulttuurin murrosta ja yhteiskunnan muutosta 90-luvulta 2000-luvulle, että kristilliset seksuaalieettiset opetukset ovatkin nyt moraalisesti paheksuttavia tällä hetkellä, suuren yleisön silmissä. 

Ihmisten tulisi hänen mukaansa käsittää, että nämä eivät ole Suomen ev.lut. kirkon jonkun ääriliikkeen tai pienen luterilaisen kirkon näkemyksiä, vaan kristikunnan historiallisesti yksimielistä opetusta ja valtavirtaa yhä edelleen. 

"Näille näkemyksille tulee saada olla tila, koska muuten koko meidän yhteiskuntamme perusarvot eli sanan- ja uskonnonvapaus on uhattuna. 

Ei voi olla niin, että nyt joku ryhmä nostetaan sellaiselle jalustalle, että sen varjolla sanan- ja uskonnonvapauden perusarvot vedettäisiin kölin alta ja pois."

Pohjola korosti, että ei peruskristillinen lain ja evankeliumin saarna ole väkivaltaista tai mihinkään kiihottavaa puhetta.

Päivi Räsänen sanoi olevansa sitä mieltä, että maallisen lainsäädännön pitäisi ensinnäkin olla niin selkeää, että kansalainen tietää, missä sanan- ja uskonnonvapauden rajat liikkuu.

"Tällä hetkellä tämän suhteen ollaan kyllä epäselvässä tilanteessa, koska meillä korkeat poliisiviranomaiset ovat antaneet vapauttavat päätökset tästä pamfletista ja samoin radio-ohjelmasta, mutta sitten valtakunnansyyttäjä on taas ollut toista mieltä", Räsänen sanoi ja toivoi, että käräjäoikeudelta tulisi hyvin selkeä päätös tästä, jotta sitten tiedetään, että tämä ei ole solvaavaa eikä panettelevaa puhetta, kun tällaisia pidetään esillä.

Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola katsoi toisaalta myös, että kyllä oikeusistuimen täytyy myös arvioida rikospuolella aina myös tahallisuutta:

"Jos todella syyttäjä, valtakunnansyyttäjä ja rikoskomisario eivät ole yhtä mieltä laintulkinnasta, puhumattakaan sitten, että on professoreita, jotka sanovat, että tämä on täysin epäselvä, niin millä edellytyksillä meillä voisi olla näyttää toteen sitä tahallisuutta, että meillä oli aikomus ja halu solvata ja loukata ihmisiä julkaisemalla tällaisia asioita ja sehän on kuin tietoisesti rikoimme lakia."

Pohjola näkee tässä "suuria periaatteellisia kysymyksiä", ja uskonnon- ja sananvapauden sekä yhdenvertaisuus- ja syrjimättömyyspykälien ohella hän nosti esiin myös vallitsevan ajan hengen: woke- ja cancel-kulttuurin, jossa korotetaan vähemmistöjä.

"Se kulttuurinen ilmapiiri on nyt kyllä se, että nyt syrjimättömyys ja tasavertaisuusasiat ovat arvohierarkian huipulla - ja sanan- ja uskonnonvapaus eivät ole."

Pohjolan kysymys onkin, noudatetaanko nyt liberaalia demokratiaa, jossa sanan- ja uskonnonvapaus ovat niin kalliita asioita, että loukkaavaa puhetta sallitaan, vaikka se aiheuttaisikin jännitteitä, sillä vaihtoehto sille olisi sensuuri, jotka ovat pitkässä juoksussa kaikille haitallisia, riippumatta mihin ryhmittymään itse kuuluu.

Pohjola toivoi, että kaikki olisivat hereillä tässä asiassa, koska on todella isoista asioista kysymys.

"Ja jos suomalaiset eivät näe, niin lukekaa nyt hyvänen aika ja seuratkaa mitä kansainvälinen media ihmettelee, että mitä Suomessa tapahtuu", Pohjola kehotti.

"Niin kuin juristit sanovat, missään muualla länsimaissa ei ole vastaavaa asiaa, että uskonnon sisältö ja opetus on oikeudessa haastettuna. Kyllä tämä pitäisi kelloja soittaa täällä rakkailla isänmaamme rannoilla."

Päivi Räsänen pitää lähikuukausina tulevaa käräjäoikeuden päätöstä "todella tärkeänä ja ratkaisevana yhteiskunnallisen ilmapiirin kannalta".

Pohjola oli surullinen siitä, miten Suomen ev.lut. kirkko on ollut vaiti tästä asiasta yhteiskunnassa. 

"Hävetään ihan vanhaa katekismuskristillistä seksuaalimoraaliopetusta siitä, että mieheksi ja naiseksi meidät on luotu ja avioliitto on pyhä ja se pidettäköön pyhänä ja se on lasten turvaksi ja se heijastaa Kristuksen ja seurakunnan välistä suhdetta ja viime kädessä Pyhän Kolminaisuuden tasa-arvoista ja erillistä suhdetta. 

Ja se, että kuudennen käskyn vastaiset, avioliiton ulkopuoliset, suhteet ovat synti ja rikkomus Jumalan edessä. Ja homoseksuaalisuus, sen toteuttaminen elämänmuotona, ei ole Jumalan tahdon mukaista, vaan on rikkomus Jumalan edessä."

Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola oli pahoillaan:

"Kukaan ei ole tullut tueksi sanomaan, että tämä mitä me edustamme, on Suomen ev.lut. kirkon opetus ollut vuosisatoja ja vuosikymmeniä ja tämä on peruskristillinen näkemys. Tässä ei ole mitään kummallista tai fundamentalista tai kiihkomielistä tai ahdasmielistä." 

Näin siis opettaa myös Suomen evankelisluterilainen kirkko. Kuitenkaan evankelisluterilaisen kirkon johtoa ei ole asetettu syytteeseen. Tältäkin osin tilanne muistuttaa valikoivaa ajojahtia.

Pohjola kummasteli, kuinka sitä opetusta hävetään ja päinvastoin halutaan puhua "vastuullisesta raamatuntulkinnasta" ja ikään kuin he olisivat toimineet jotenkin vastuuttomasti ja yhtäältä väitetään, että ei Raamattua voida soveltaa näin tänä päivänä. 

"Voisi sanoa, että se hiljaisuus kyllä nyt huutaa taivaaseen saakka. Täytyy näin sanoa", Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola tiivisti tuntemuksensa oikeudenkäynnin jälkeen.

Räsäsen tapaus osoittaa, miten innokkaasti valtakunnansyyttäjä on metsästämässä  "vihapuhetta", jota rikoslakimme ei edes tunne, vain vastustaakseen julkista kristillistä vakaumusta ja sanan- ja mielipiteenilmaisua. 

On päivän selvää, että perimmäisenä päämääränä on päästä julistamaan täysin laittomaksi ja syrjiväksi perinteinen ja kristinuskon mukainen Raamattuun perustuva johdonmukainen ja selkeä opetus homoseksuaalisuuden harjoittamisesta.

Tämän tuo esiin ja perustelee selkeästi dosentti Timo Eskola tuoreessa 18.2.2022 päivätyssä blogissaan "Miksi Räsäsen oikeudenkäynti kääntyi kristillisten oppien kumoamiseksi", kun hän kirjoittaa, että syyttäjä pyrkii tarkoituksellisesti kriminalisoimaan kristillisen opinkäsityksen. 

"Tämä ei ole ainoastaan ennenkuulumatonta, vaan myös julkeata ajatellen luterilaisen kirkon virallista asemaa Suomessa", Eskola muistuttaa.

Eskola huomauttaa, että tässä rikosprosessissa ei ole vastakkain kaksi lain suojaamaa oikeutta, vaikka niin väitetään.

"Homoseksuaalien yhteiskunnalliset oikeudet eivät ole nyt uhattuna. Vastakkain on kaksi arvoa. Syyttäjän mukaan kyse on siitä, saako homoseksin harjoittamista pitää kirkossa syntinä vai ei. Hänen mukaansa ei, koska se merkitsisi hänen (teologisen) tulkintansa mukaan solvaamista. Syyttäjän keskeisimmät perusteet ovat näin ollen ideologisia ja puolustavat arvoliberalismin näkemyksiä. 

Vastakkain ovat perinteinen kristillinen arvo ja uusi arvoliberaali (gender-ideologian mukainen) arvo."

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä Timo Eskolan mukaan?

"Syyttäjä väittää, että ihmistä ja hänen tekojaan ei voi erottaa toisistaan. Teon kritisointi tarkoittaa aina toisen ihmisyyden kyseenalaistamista. Siksi Räsänenkään ei saa tehdä niin. Syyttäjä ei näin ollen hyväksy kristillistä oppia, jonka mukaan ihmisyys ja teko, ihmisen arvo ja teon synnillisyys erotetaan ehdottomasti toisistaan."

 Syyttäjän teologinen kanta on Eskolan mukaan tullut oikeudenistunnossa esille. 

"Hän ei arvosta luterilaisen kirkon käsitystä synnin luonteesta ja sen vakavuudesta. Perustuslain ja ihmisoikeuksien vastaisesti hän alkaa vaatia, että kristityn Räsäsen olisi hylättävä niin Raamatun kuin oman kirkkokuntansa käsitykset ihmisyydestä, lankeemuksesta ja synnin olemuksesta." 

Aatteellisessa mielessä dosentti Timo Eskola näkee valtionsyyttäjän edustavan naiivia humanismia, jonka mukaan ihmiset ovat periaatteessa hyviä. 

"Siksi rikoksetkin ovat pelkkiä hyvien ihmisten hairahduksia. Jos ne eivät sitä olisi – ja syyttäjät lienevät kohdanneet varsin hirvittäviä tapauksia – 'pahojen ihmisten' ihmisyys pitäisi kieltää tuomioistuimessa.

Jos puolestaan uskonnon piirissä pitäisi olettaa, että ihmisen olemuksen ja teon välillä ei ole eroa, seuraus olisi vielä kamalampi. Se johtaisi nimittäin pahojen ihmisten, vaikkapa seksuaalimurhaajien ja pedofiilien demonisointiin. Teologisesti se tarkoittaisi, että heille ei olisi pelastusta, vaan heitä odottaisi – kuten Ilmestyskirja asiaa kuvaa – tulijärvi."

 

 

Tytti Salenius ma 21.02. 10:54

Pääuutiset

blogit

Mikko Paunio

Klaus Schwab`s and Thierry Malleret`s cynical "The Great Narrative" is the executive program of "The Great Reset"

ma 30.12. 17:24

Petteri Hiienkoski

Miten Suomesta tuli merirosvovaltio?

ma 30.12. 00:42

Juha Ahvio

Donald Trump murskavoitolla jälleen USA:n presidentiksi

pe 08.11. 15:49

Vieraskynä

Tp-Utva historian polttopisteessä

to 03.10. 15:30

Heikki Porkka

Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa

ti 01.10. 14:12

videot