"Setan queer-teoria muokkaa ihmiskäsitystä ja on uhka ihmisoikeuksille"

Anarkistipappi Kovacs ja Seta: Pelkkä kirkon ja valtion anteeksipyyntö seksuaalivähemmistöiltä ei riitä

Kotimaa to 06.04.2017 07:41

Kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács vaatii kirkkoa pyytämään anteeksi seksuaalivähemmistöiltä, kertoi Aamulehti.

Hänen mielestä pelkkä kirkon anteeksipyyntö ei riitä, vaan myös Suomen valtion olisi anteeksipyynnön ohella aika maksaa korvauksia, kuten Saksassa on tehty.

Lisäksi hän listaa samaan anteeksipyyntövaatimukseen homoparien kirkkohäät, joita kirkko ei virallisen oppinsa vastaisena edelleenkään hyväksy.

Oulun evankelisluterilaisessa seurakuntayhtymässä työskentelevä Árpád Kovács saa ymmärrystä Arkkipiispa Kari Mäkiseltä.

Niin Kovácsen kuin Mäkisenkin mielestä kirkon historiassa on seksuaalivähemmistöihin suhtauduttu julmasti ja Mäkisen mukaan kysymys on ollut ”uskonnollisesta vihapuheesta, mitä ei pidä enää sallia”.

Setallekaan kirkon ja valtion anteeksipyyntö ei yksistään riitä, vaan esille nostetaan sateenkaari-ideologian kuuluvat manipulointisanat: syrjintä ja ihmisoikeus.

”Yhtä tärkeää on kertoa se, miten toimitaan, jotta syrjintää ei enää tapahdu ja miten näiden ihmisten ihmisoikeustilannetta parannetaan”, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo sanoo.

Lääkäri-kirjailija Pekka Reinikainen kuvailee blogissaan pappi Árpád Kovácsia ”Karl Marxia sujuvasti siteeraavana darvinistina, joka selkokielellä kertoo, mihin kristinusko on menossa”.

Kaupunnimedian (Uuden aallon paikallismedia Oulusta) viime joulukuisessa haastattelussa  pastori Árpád Kovács kertoi olevansa anarkisti, ”eikä se kuulu seurakuntalaisille eikä kenellekään muulle pätkääkään”.

Kirkon oppeja kyseenalaistavan kapinapapin mielestä kirkon pitäisi ensi töikseen luopua normatiivisuudesta.

Hän on pohtinut paljon luterilaisen kirkon tunnustuskirjoja ja haluaa niitä arvioitavan ideologisesti uudelleen.

”Se onkin työn alla minulla ja yhdellä kollegalla. Syksyllä julkaisemme siitä jotakin.”

Aito avioliitto ry:n hallituksen puheenjohtajalla Susanna Koivulalla on selkeä ja kirkas kanta sekä kirkon oppiin, että sen tulkintaan avioliitosta: Mies- tai naisparia ei voi rinnastaa avioliittoon.

”Avioliitto on yhden naisen ja yhden miehen välinen liitto. Pastori Kovácsin väite siitä, ettei kirkolla ole mitään perusteita olla siunaamatta kahden ihmisen liittoja on varsin epärehellinen ja epätosi.”

Pastori Kovács on hänen mielestään hylännyt painavat perusteet: Raamatun, kristillisen tradition ja piispainkokouksen selvityksen siitä, mikä avioliitto on.

”Pastorin pitäisi tutustua työvälineeseensä ja pitäytyä työnantajansa avioliitto-käsitykseen.”

Koivulan mielestä kirkon ei pidä pyydellä anteeksi oppiaan, vaan kirkastaa avioliittokäsitystä entisestään.

Kirkon synti ei ole se, että se on sitoutunut Raamatun opetukseen avioliitosta. Hän ihmettelee pastori Kovácsin syytöksiä seksuaalivähemmistöjen sortamisesta.

"Näkeekö Kovács kirkon opetuksen itsessään syrjiväksi? Pitäisikö kirkon pyytää anteeksi sateenkaariliikkeeltä ja painattaa seta-sertifioitu Raamattu? Suomessa on edelleen uskonnonvapaus", kyselee Susanna Koivula.

Ihmisoikeusaktivisti Sarah Rizzo on samoilla linjoilla ja arvioi, että pastori Árpád Kovács lienee vain yksi tapaus teologisten tiedekuntien nykyään yhä lisääntyvän tunnustuksettoman papistojoukon jäsenistössä.

”Teologisissa tiedekunnissa opetus ei ole enää tunnustuksellista. Sinne hakeudutaan asenteella, jonka mukaan Raamatun sanomaa voidaan ja sitä on tarkoituskin soveltaa uudelleen.”

Papiksi opiskelevia suorastaan haastetaan tekemään Raamatusta, sen evankeliumista ja jakeista kiusallisia ja nykyaikaamme sopimattomia ja vanhoillisia.

Sarah Rizzo uskoo, että Setan seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien turvaamisesta, vihapuheesta ja syrjinnästä puhuminen sekä taustalla oleva queer-teoria tähtäävät ihmiskäsityksen muokkaamiseen ja ihmisoikeuksien uudelleentulkintaan.

”Suomen Ylioppilaskuntien Liitto SYL:n liittyminen Setan kannattajajäseneksi havainnollistaa sitä velvoitetta, mikä tulevilla teologeillakin on.”

Hän pitää Arkkipiispa Mäkisen ja pastori Kovácsin julkista sukupuolineutraalin avioliiton kannatusta uhkana kaikkien ihmisoikeuksille.

"Yliopistojen valjastaminen politiikan tekijöiksi sekä yhteisön kritiikitön suhtautuminen identiteettivähemmistöjen etujärjestöihin on merkittävä uhkatekijä sanan-, aatteen-, kokoontumis- ja uskonnonvapaudelle", Rizzo kiteyttää lopuksi.

Susanna Koivula (96) ja Sarah Rizzo (72) ovat molemmat kunnallisvaaliehdokkaita Kristillisdemokraattien listoilla.

Tytti Salenius to 06.04. 07:41

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06. 11:03

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06. 22:26

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05. 08:02

Olli Pusa

Kompassi hukassa?

su 05.05. 00:58

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04. 17:57

videot