Blogi: Heikki Porkka, ti 08.02.2022 23:13

Polttoaine ja energia huippuhinnoissa - Venäjä hyötyy

 

”Kävin Pihlajiston ABC:llä tankkaamassa, niin huomasin, että litrahinta ysivitosta maksoi saman kuin tämän hallituskauden alussa. Ja se tulee maksamaan saman tämän hallituskauden lopussa. Se maksoi saman kymmenen vuotta sitten ja tulee maksamaan saman kymmenen vuoden kuluttuakin.”

Yllä oleva lainaus on entisen laitavasemmistolaisen, nykyisen sampanjasosialisti Timo Harakan (sdp) eduskunnan ministeriaitiosta 27.5.2021 esittämästä vastauspuheenvuorosta perussuomalaisten kansanedustajalle.

Viime viikolla, 3.2.2022, Harakan mainitseman ysivitosen litrahinta Pihlajiston ABC:llä oli 1,929 euroa.

Sanna Marinin hallitus aloitti toimintansa 10.12.2019. Vuoden 2019 joulukuussa ysivitosen keskihinta Suomessa oli noin 1,530 euroa.

Ero nykypäivän hintaan on noin 40 senttiä litralta.

Kansalaisille valehtelevan sampanjasosialistin lompakossa korotus ei tunnu, mutta toisin on köyhän ja keskituloisen suomalaisen kohdalla. Erityisen lujasti polttoaineen rajusti kohonnut hinta kolahtaa maaseudun ihmisiin, joilla ei ole mahdollisuutta hyödyntää joukkoliikennettä päästäkseen töihin.

Aidossa sivistysvaltiossa ministeri olisi jo älynnyt erota harhaanjohtavan lausuntonsa seurauksena, mutta ”maailman onnellisimpien ihmisten Suomessa” (valheellinen narratiivi, jolla suomalaisia höynäytetään) ministeri voi valehdella kuinka paljon tahansa saamatta kengän kuvaa takamukseensa.

Valehtelu ja harhaanjohtaminen ovat Suomessa ministerien perinnetapoja, vaikka perustuslain mukaan valtioneuvoston jäsenten tulee olla rehelliseksi tunnettuja henkilöitä.

Toisin kuin aidoissa länsimaisissa sivistysvaltioissa, Suomessa ministerit pysyvät tehtävissään, vaikka rikkovat perustuslain henkeä ja kirjainta. Jos Suomessa olisi aidosti demokratiaa, lakia ja oikeusvaltiota kunnioittava media, joka ainoa valheen tielle eksynyt ministeri saisi lähtöpassit median luoman massiivisen ulkoisen paineen seurauksena. Näin toimitaan esimerkiksi Virossa, jossa valheesta kiinni jäävä ministeri savustetaan median toimesta poikkeuksetta pois tehtävästään, mikäli ei itse älyä erota.

Esimerkkejä valehtelevien suomalaisministerien ja heitä suojelevan median symbioosista on lukuisia alkaen Kataisen, Sipilän ja Marinin hallituksen ministereistä.

Harakkaa aiemmin harhaanjohtamisen tai valheen tielle ministerin tehtävässä ovat langenneet muun muassa Jyrki Katainen (kok) pääministerinä kertoessaan istuvansa kautensa loppuun asti, vaikka tiesi jo sanoessaan siirtyvänsä EU-komissaariksi kesken hallituskauden, Jutta Urpilainen (sdp) Kreikan tukipaketin yhteydessä, Alexander Stubb (kok) hallintarekisteriesityksestä puhuessaan, Petteri Orpo (kok) Suomea velvoittavista kansainvälisistä sopimuksista kertoessaan vuoden 2015 invaasion yhteydessä ja toisen kerran väittäessään EU:n sisäministerien enemmistön tukevan taakanjakoa, Sanna Marin (sdp) maskeista puhuessaan ja Tuula Haatainen (sdp) vedotessaan muistamattomuuteensa ja sysätessään itselleen kuuluneen vastuun huoltovarmuuskeskukselle.

Väittääkö joku edelleen, että valehtelu ei kannata, mikäli aikoo menestyä politiikassa maailman onnellisimpien ihmisten maassa? Tässä kohdin voi pohtia sitä, onko sanalla onnellinen jokin toinen merkitys, joka sopisi paremmin niille, jotka valehtelevia poliitikkoja tukevat.

Oot sä vähän onnellinen, kysyttiin nuoruudessani kavereilta, joiden katsottiin tehneen tai sanoneen jotain vähemmän viisasta.

Sen sijaan, että Suomessa perustuslain vastaisesti toimivat ministerit menettäisivät luottamuksen, he saavat kansainvälisiä palkintovirkoja.

Urpilainen istuu parhaillaan EU:n ”Afrikka-komissaarina” ja Stubb Euroopan investointipankin varapääjohtajana. Katainen puolestaan nimitettiin komissaaripestin jälkeen Sitran johtajaksi kokoomuksen ja keskustan tahdosta. Sitrasta käsin Kataisen konklaavi pyrkii edistämään järjettömiä ilmastotoimia, joiden suhteen kokoomus seisoo koko voimallaan punavihreiden rinnalla.

Kolme kuukautta ennen liikenne- ja viestintäministeri Harakan lausuntoa, helmikuun 19. päivänä vuonna 2021 kello 22:35 hallituksen kakkospuolueen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) tviittasi:

“Rasittavaa. Taas jokainen perussuomalainen huutaa, että polttoaineen hinta nousee 40 snt/l. No ei nouse. Aivan sama asia käsiteltiin jo syksyllä ja me pidämme huolen, että ei nouse. Se on ihan sama mitä virkamiehet esittävät. Ei se ole hallituksen tahto.”

Tilastokeskuksen tietojen mukaan 95-oktaanisen polttoaineen kuluttajahinta oli vuosi takaperin, tammikuussa 2021, keskimäärin 1,48 euroa / litra. 

Viime perjantaina, 4.2.2022, osapuilleen vuosi Kärnän tviitin jälkeen 95-bensa maksoi Nilsiässä ja Tohmajärvellä yli kaksi euroa, Nilsiässä 2,090 euroa ja Tohmajärvellä 2,021 euroa. Oulussa kahdella asemalla sekä Kuortaneella, Tohmajärven toisella huoltoasemalla ja Kangasniemellä ysivitoslitrasta sai pulittaa piirun alle kaksi euroa, 1,999.

Tankin saa toki täyttää edullisemmallakin hinnalla, mutta halvimmatkin päivähinnat ovat lähes 40 senttiä vuoden 2021 tammikuun keskihintaa korkeampia.

Dieselin osalta hintojen nousu on ollut 95-bensaa suurempaa.

Vuoden 2021 tammikuussa dieselin keskihinta oli Tilastokeskuksen mukaan 1,38 euroa litralta.

Perjantaina 4.2.2022 dieselin hinta kuluttajalle on kalleimmillaan Nilsiässä (1,99 €/l), Kuortaneella, Tohmajärvellä ja Vantaalla (1,939 €/l), Joensuussa (1,937 €/l), Kangasniemellä (1,933 €/l) sekä Oulussa, Tohmajärven toisella asemalla ja Vantaan toisella asemalla (1,929 €/l).

Dieselin keskimääräinen hinta on tällä hetkellä noin 1,850 euroa litralta.

Kärnän väite, jonka mukaan polttoaineiden hinta ei nouse 40 senttiä litralta on siinä mielessä totta, että litrahinta on sekä 95-oktaanisen bensan että dieselin osalta noussut enemmän kuin 40 senttiä litralta.

Bensan osalta hinta on noussut enimmillään yli 50 senttiä litralta, dieselin kohdalla hinnan nousu on ollut jopa 60 senttiä litraa kohden.

Kärnän mukaan ”me pidämme huolen, että ei nouse”. Me-sanalla hän viittasi puolueeseensa.

Keskustan eduskuntaryhmä valitsi vastikään, kuluvan vuoden helmikuun alussa Kärnän jatkamaan ryhmän piiskurina.

Suomenmaa-lehden kaksi vuotta sitten julkaistun artikkelin mukaan ”piiskuri vastaa yhdessä ryhmänjohdon kanssa salityöskentelyn organisoinnista ja poliittisesta arvioinnista sekä toimii ryhmän työvaliokunnan jäsenenä”.

Suomenmaan mukaan Kärnä toteaa: ”Kaikki opposition esittämät epärealistiset, vaaralliset tai muuten vain huonot ehdotukset on ammuttava armotta alas. Perustelluista vaihtoehdoista taas on käytävä parlamentarismin hengessä hyvää ja asiallista keskustelua. Oppositiolle ei kuitenkaan tule antaa mitään rauhaa tai vapautta levittää kukkupuheita, vaan ne on tylysti tyrmättävä.”

Entistä mielenkiintoisemmaksi asia muodostuu, kun ymmärtää, että Suomi on EU:n nettomaksaja ja esimerkiksi Puola nettosaaja. Tämä tarkoittaa, että suomalaisten veronmaksajien kerryttämä raha siirtyy ”Brysselin kautta” puolalaisten [sekä esimerkiksi italialaisten, kreikkalaisten ja espanjalaisten] hyvinvoinnin tukemiseen. Ja samalla suomalaisten elämä kurjistuu erityisesti haja-asutusalueilla matkakustannusten voimakkaan hinnannousun vuoksi.

Puola on polttoaineen osalta erinomainen esimerkki, sillä siellä hintoja alennetaan toisin kuin Suomessa, jossa hinnat ovat voimakkaassa nousukierteessä, kuten yllä olevasta tekstistä selviää. Järjen jättiläistä ei tarvita ymmärtämään, että suomalaiset toimivat omalta osaltaan [jälleen kerran] maksumiehinä ja –naisina, jotta puolalaisten elämä on taloudellisesti helpompaa.

Polttoaineiden ja energian (sähkö jne.) hinnan voimakas nousu nostaa väistämättä kansalaisten välttämättömiä elinkustannuksia vaikuttaen muun muassa asumisen, liikkumisen ja ruuan hintaan.

Marinin hallituksen järkeä vailla oleva ilmastopolitiikka, johon myös opposition kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat hirttäytyneet, kurjistaa erityisesti maaseudulla asuvien sekä köyhien ja keskituloisten suomalaisten elämää.

Eduskuntapuolueista perussuomalaiset on ainoa, joka ei sitoutunut 20.12.2018 tehtyihin ilmastolinjauksiin, joiden hintaa suomalaiset maksavat nyt muun muassa kallistuvan polttoaineen, energian, ruuan ja liikkumisen kautta. 

Suomen hallitus kurittaa omaa kansaa samalla, kun se jakaa massiivisen määrän miljardeja kehitysapuun ja haitalliseen maahanmuuttoon.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko ei ollut valmis tarjoamaan valtion tukea suomalaisten kasvaviin energialaskuihin, vaan kehotti eduskunnan suuressa salissa antamassaan vastauksessa vaikeuksiin joutuneita suomalaisia hakeutumaan toimeentulotuen piiriin.

Useissa muissa Euroopan valtioissa, muun muassa Virossa, valtio maksaa tällä hetkellä osan kansalaisten rajusti kohonneesta energialaskusta.

Suomalaisia Marinin hallitus ei tue, mutta ulkomaille vastikkeetonta rahaa riittää jaettavaksi. Ja jos eivät suomalaisilta veroina kerätyt varat riitä, muuta maailmaa avustetaan ottamalla velkaa. Seinähullua toimintaa, jolla kiihdytetään oman kansan ja valtion köyhtymistä.

Pelkästään kehitysapuun hallitus budjetoi 1 245 miljoonaa euroa (1 245 000 000 €) vuonna 2021. Samalla rahalla saisi palkattua vuosittain reilusti yli 20 000 sotealan ammattilaista (sairaanhoitajia yms.), mutta hallitus lahjoittaa mieluummin rahaa hankkeisiin, joista ei ole mitään iloa tai hyötyä suomalaisille ja vain harvoin apua niille, joille apu on tarkoitettu.

Kehitysapu valuu todellisuudessa usein kankkulan kaivoon ollen tehotonta eikä se yleensä vähennä köyhyyttä, vaan lisää sitä. Lisäksi kehitysapu sujahtaa monin paikoin diktaattorien taskuun tai jopa asehankintoihin. Kohderyhmäksi tarkoitetut köyhät jatkavat näppiensä nuolemista kuten aiemmin.

Kehitysavun suurimmaksi merkitykseksi jäänee sen puolesta puhuvien poliitikkojen egon ja maineen kohotus kotimaisella ja kansainvälisellä kentällä.

Marinin hallituksen on helppo edistää suomalaisia rankalla kädellä kurittavaa ilmastopolitiikkaa, koska oppositiossa istuva kokoomus on antanut hallituksen maailman kunnianhimoisimmalle ilmastopolitiikalle täyden tukensa.

Kokoomus, kuten Marinin hallitus, ei ole oman kansan tai yrittäjien asialla, sillä kansalaisia ja yrityksiä kurittavan polttoaineen ja energian hinnan raju nousu johtuu suurelta osin ilmastopolitiikasta, vihreästä siirtymästä.

Entä millä tavalla hallituksen ja kokoomuksen vaalima politiikka pelaa Venäjän pussiin?

Turvetuotantoa ajetaan Suomessa vauhdilla alas ilmastotoimien nimissä. Tämän seurauksena energiaomavaraisuus ja huoltovarmuus heikkenevät. Turvetuotannon alasajon johdosta Venäjältä tuodaan enenevässä määrin puuhaketta ja myös turvetta. Hakkeen tuonti Venäjältä on kasvanut voimakkaasti.

Samalla, kun hakkeen tuonti Venäjältä kasvaa, suomalaisten metsänomistajien, metsäkoneurakoitsijoiden, kuorma-autoyrittäjien ja metsurien mahdollisuudet elannon hankkimiseen heikkenevät.

Viime keväänä Savon suunnalta kerrottiin yrittäjien suulla kuinka paikallinen energialaitos ostaa mieluummin Venäjältä saapuvaa haketta kuin kotimaisten tuottajien tavaraa. Kotimainen kelpaa vain, jos Venäjältä ei saada.

Ilmastopolitiikan seurauksena on ollut kotimaisen tuotannon väheneminen ja aiempaa suurempi riippuvuus Venäjästä.

Entä jos itänaapuri katkaisee kuljetukset keskellä kylmää talvea? Ollaanko siinä vaiheessa vihreän siirtymän ytimessä? Ei ole millä energiaa tuottaa, joten ei synny päästöjä ja hetken kuluttua on päästy eroon myös yrittäjistä ja kylmentyneiden talojen asukkaista.

Ja tällaista politiikkaa yrittäjien ystäväksi itseään väittävä kokoomus tukee oppositiosta käsin!!

Kokoomus on ennenkin ollut pääroolissa, kun Suomen huoltovarmuutta on heikennetty.

Kataisen hallituksen toimesta leipäviljan varmuusvarastot puolitettiin ja öljyn varmuusvarastoja pienennettiin.

Mikä oli Kataisen hallituksen motiivi? Luottamus ulkoiseen apuun, jos hätätila iskee Suomeen ja Euroopan alueelle? Keneltä Kataisen hallitus kuvitteli Suomen saavan apua, jos kaikkialla Euroopassa on vaikeuksia samaan aikaan? Vastuutonta politiikkaa, johon osallistui myös SDP Jutta Urpilaisen johdolla.

Entä kuka oli ministeri, joka esti lainmuutoksen, jolla olisi saatu kaksoiskansalaisille (esim. Venäjä-Suomi) täyskielto Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin?

Sipilän hallituksen sisäministerinä istunut Kai Mykkänen, kokoomus.

Heikki Porkka ti 08.02. 23:13

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Pois alta, täältä tulee pakkovalta - poltetaanko kirjoja, tuomitaanko edesmenneitä?

to 03.08. 15:45

Tiitisen listan salailu - pitäisikö Suojelupoliisi vihdoin remontoida länsimaiseksi organisaatioksi?

ke 02.08. 10:38

Harkitsen vakavasti Seiskan tilaamista

ma 31.07. 20:42

Onko nyt niin, että anteeksipyynnöt eivät enää riitä?

su 23.07. 18:17

Kirkasotsaisuuden paluusta, sananvapaudesta ja mauttomasta huumorista

ti 11.07. 12:37

Mitä Yle ei kerro, se sinun on syytä tietää antisemitismiin, homovihaan ja Ranskan mellakoihin liittyen

ti 04.07. 10:05

Suomalaiset ovat orjuuden maailmanmestareita

ke 14.06. 22:34

Yle - leikattavaa ja poistettavaa riittää

su 11.06. 11:49

Mitä Yle ei kerro, se sinun on hyvä tietää - maahanmuutto muslimivaltioista huolestuttaa Viron Suojelupoliisia

to 01.06. 12:02

RKP - maahanmuutto jäsenhankinnan välineenä

ke 17.05. 18:45

blogit

Vieraskynä

Alistamisemme menetelmät

ma 08.08.2022 23:48

Juha Ahvio

Presidenttiehdokkaiden turvallisuuspolitiikka

pe 22.09.2023 00:24

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Kotouttaminen ei tunnu onnistuvan

ke 18.11.2020 16:56

Petteri Hiienkoski

Vaihtoehdot moninapaisessa maailmassa

ti 06.06.2023 16:58

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Klaus Schwabin ja Thierry Malleretin kyyninen "Suuri Kertomus" on kauhistuttavan "Suuren Resetin" toimeenpano-ohjelma

ti 19.09.2023 16:25

Heikki Porkka

Pois alta, täältä tulee pakkovalta - poltetaanko kirjoja, tuomitaanko edesmenneitä?

to 03.08.2023 15:45

Tapio Puolimatka

Lasten vai aikuisten oikeudet

ma 21.08.2023 19:21

Olli Pusa

Maahanmuuton seuraukset

to 28.09.2023 21:59

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44