Lääkäri Pekka Reinikainen: Suomessa laiminlyödään WHO:n ohjeita!

"Pahin virhe oli päästää epidemia-alueelta palanneet ihmiset levittämään tautia ja testauksen laiminlyönti"

Kotimaa pe 27.03.2020 01:14
Lääkäri Pekka Reinikainen

"WHO:n ohjeet on heti pantava täytäntöön! On rikollista jättää WHO:n ohjeet huomioimatta. Maamme ongelmatilanne on seurausta siitä, että meillä Suomessa ryhdyttiin aivan riittämättömiin torjuntatoimenpiteisiin 2-3 viikkoa liian myöhään."

Näin painokkaasti kirjoittaa lääkäri ja tietokirjailija Pekka Reinikainen blogissaan "Koronavirus - mitä on edessäpäin?".

Reinikainen ihmettelee hallituksen väitteitä siitä, että se toimisi asiantuntijoiden ohjeiden mukaan.

"Paras asiantuntemus on WHO:ssa, joka pystyi nujertamaan ebolan", Reinikainen korostaa ja viittaa myös SARSiin, joka torjuttiin kovalla taistelulla, mutta nyt on heitetty "pyyhe kehään".

Pekka Reinikainen on lääkäri ja lisäksi kirjoittanut SARSista vuonna 2003 kirjan "SARS ja viimeiset vitsaukset".

Se surmasi Reinikaisen mukaan 770 ihmistä, nykyinen Kiinasta karannut SARS-CoV-2 nyt jo kaksikymmenkertaisen määrän.

Reinikainen valistaa meitä kiinalaisen koronaviruksen virallisella nimellä, joka on siis SARS-CoV-2.

"Se poikkeaa SARSista vain runsaan prosentin verran eli ero on noin 380 koodikirjainta. Toistaiseksi se on muunnellut vain noin 8 koodikirjaimen osalta, mikä antaa toivoa rokotteen tekemisestä", Reinikainen havainnollistaa.

Hän pitää pahimpana virheenä maamme ongelmatilanteen syntymisessä koronavirustestauksen laiminlyöntiä ja sitä, että epidemia-alueelta palanneet ihmiset päästettiin levittämään tautia. Kaikki Suomen tartuntaketjut ja tautiryppäät käynnistyivät hänen mukaansa tästä.

"Suomessa epidemian leviämistä on ehdottomasti rajoitettava heti ja otettava käyttöön tehokas ja toimiva testausstrategia", Reinikainen vaatii ja sanoo Italian olevan varoittava esimerkki siitä mitä tapahtuu, jos ei toimita heti.

Italian kauhukuva voidaan Reinikaisen mukaan estää vain, jos taudin leviäminen pysäytetään:

"Rokote ei ehdi apuun ja lääkkeen saaminen voi myös viedä pari vuotta. Koska hoitoa ei vielä ole, ainoa keino estää taudin leviämistä on eristää paikalliset tautiryppäät välittömästi."

Testausta tulee olla Reinikaisen mukaan laajasti tarjolla eikä testiin pääsyä tule millään tavoin rajoittaa ja testausasemia täytyy perustaa sairaaloiden ulkopuolelle, jotta tauti ei leviä sairaalahenkilökuntaan eikä potilaisiin.

Oleellisen tärkeää torjunnassa on Reinikaisen mukaan se, että ihmiset ymmärtävät, mistä on kysymys. Tauti leviää ällistyttävän nopeasti ja edellyttää todella nopeita toimia.

Reinikaisen mielestä suomalaiset "asiantuntijat" epäonnistuivat eli toimivat liian myöhään, koska "WHO:ta ei kuultu, aivan kuin heitä ei olisi olemassakaan ja ajateltiin, että se asiantuntemus on täällä meillä muutaman henkilön hallinnassa", Reinikainen sanoo tehdessään perusteellisesti selkoa koronapandemiasta tv-kanava TV7:llä 24. maaliskuuta.

Ehdottoman välttämättömäksi epidemian pysäyttämisessä lääkäri Reinikainen näkee Maailman terveysjärjestö WHO:n suosittelemat toimenpiteet:

- Laajan testauksen käyttöön ottamisen

- Altistuneiden henkilöiden huolellisen etsinnän

- Positiivisten testattujen henkilöiden eristämisen

- Ihmisten valistamisen tämän järjestelmän tehokkuudesta

"On vahvaa näyttöä siitä, että laaja testaus, altistuneiden etsintä ja eristäminen on mahdollistanut epidemian hallitsemisen monin paikoin, esimerkiksi Singaporessa", Reinikainen painottaa.

WHO:n ehdottamien toimien pitäisi Reinikaisen mielestä olla myös suomalaisille asiantuntijoille itsestäänselvyyksiä.

"Ne edustavat epidemian hallinnan perusperiaatteita, ja on ällistyttävää, että joku voi kritisoida niitä ja sanoa, 'ettei ymmärrä WHO:n ohjeita'!" Reinikainen teroittaa.

Maailman terveysjärjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi hyvin yksiselitteisesti jo 11. maaliskuuta, että useat maat ovat osoittaneet, että tämä virus voidaan taltuttaa ja täten koronapandemiaa pystytään hallitsemaan:

"Haaste monille maille, jotka käsittelevät nyt suuria tautiryppäitä, ei ole se, kykenevätkö ne tekemään samoin - vaan haluavatko ne", WHO:n pääjohtaja kiteytti.

Pääjohtaja niin ikään tähdensi:

"Olemme päivittäin kehottaneet maita ryhtymään pikaisiin ja aggressiivisiin toimenpiteisiin.

Olemme soittaneet hälytyskelloja kuuluvasti ja selväsanaisesti."

Lisäksi pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus vetosi:

"Nykyistä voimakkaammin ja selkeämmin emme pysty toistuvasti viestittämään maailmalle, että kaikki maat pystyvät vielä kääntämään tämän pandemian suunnan, jos valtiot vain etsisivät mahdollisia tartunnan saaneita, testaisivat, hoitaisivat, eristäisivät, jäljittäisivät tartunnalle altistuneet ja laittaisivat terveydenhuollon työntekijät työskentelemään tämän päämäärän saavuttamiseksi."

Lääkäri Pekka Reinikainen arvostelee ankarasti pääministeri Sanna Marinin (sdp.) esittämiä parin päivän takaisia löysiä puheita, jotka ovat täysin vastakkaisia WHO:n pääjohtajan kanssa.

Marin väitti, että "koronaa ei pysty pysäyttämään, eikä siihen edes pyritä".

"Tämä on vaarallista puhetta, sillä nykyisellä tiellä on edessä katastrofi, koska resursseja ei ole tarpeeksi, ei myöskään tarvikkeita eikä henkilökuntaa, jota joutuu jatkuvasti myös karanteeniin.

HUS:issa 40 henkilökunnasta on sairastunut. Varmuusvarastot avattiin 23.3, mutta nekään eivät ole loputtomat", Reinikainen muistuttaa.

Hallituksen taktiikka, "hurskaat puheet vanhusten ja monisairaiden varjelemisesta", kääntyvät todellisuudessa Reinikaisen mukaan näitä haavoittuvia ihmisryhmiä vastaan, sillä karanteenin loppuessa väestö on kyllästetty taudin tartuttajilla ja haavoittuvat ihmisryhmät joutuvat taas tulilinjalle.

WHO:n johtaja varoitti myöhemmin 20. maaliskuuta myös siitä, että vaikka ikääntyneet kärsivät eniten, nuoremmat eivät ole säästyneet:

"Monien maiden tiedot osoittavat selvästi, että alle 50-vuotiaat muodostavat merkittävän osan sairaalahoitoa tarvitsevista potilaista.

Minulla on tänään viesti nuorille: ette ole voittamattomia. Tämä virus voi viedä teidät sairaalaan viikoiksi tai jopa tappaa.

Vaikka ette sairastu, tekemänne valinnat sen suhteen, missä kuljette, voivat merkitä jonkun toisen elämää tai kuolemaa."

Reinikainen on alusta lähtien ollut WHO:n linjoilla ja hän selventää, että "koko väestö on avaintekijä".

"Tuloksia ei saada testaamalla vain tiettyjä ryhmiä, sillä muuten riskiryhmät saavat jatkuvasti virusta koko väestöltä.

Puheet siitä, että testausresursseja ei olisi, ovat turhia, sillä kyseessä on pelkkä priorisointikysymys.

Tämä asia on pahasti laiminlyöty, mutta järjestettävissä nopealla aikataululla, jos byrokratia sivuutetaan ja näinhän voi tehdä poikkeusoloissa. Olisihan tässä ollut 3 kuukautta aikaa laittaa tämäkin asia kuntoon", Reinikainen alleviivaa.

Ei voi valittaa sitä, että olisi pitänyt valmistautua, koska tämähän olisi asianmukaisten tahojen tehtävä ilman muuta, Reinikainen korostaa.

Testauksiin ja suojavarusteisiin on ollut aikaa varautua.

"Ensimmäinen tautitapaus ilmoitettiin virallisesti viime vuoden joulukuun 1. päivänä ja voi olla, että sitäkin ennen oli 15. marraskuuta", Reinikainen huomauttaa ja toistaa, että kun kerran tiedetään, että SARS-virus on vaarallinen hengitystie-keuhkokuumevirus, kyllähän tämä pitäisi viranomaisten ymmärtää, että täytyy valmistautua.

SARSin läpikäyneet maat osasivat Reinikaisen arvion mukaan ryhtyä heti oikeisiin toimiin ja hyvin tuloksin.

"Meillä on täällä nukuttu ja ajateltu, ettei se meille tule. Niin kuin asiantuntijat Suomessa sanoivat vielä runsas kuukausi sitten ja että Italian toimenpiteet ovat aivan ylimitoitettuja. Se osoittaa aika huonoa asiantuntemusta", Reinikainen kritisoi.

Reinikaisen mukaan laajasta testauksesta saatava hyöty yhteiskunnalle ja taloudelle on merkittävä.

"Testauksen, altistuneiden etsimisen ja eristämisen kustannukset ovat alkuvaiheessa suuret. Myöhemmät kulut koko yhteiskunnan toiminnan pysäyttämisestä taloudelle, yhteiskunnalle ja yksilöille ovat kuitenkin paljon suuremmat ja kokonaishaitta muodostuu erittäin merkittäväksi", hän tarkentaa ja jatkaa, että jos lähikuukausista selvitään hallituksen 20 miljardin tukipaketilla, seuraavaa tukipakettia täytyy kääriä jo syyskuussa, jos tautia ei pysäytetä ja ellei tilanne rauhoitu, kun epidemian huippu on odotettavissa "vasta" touko-kesäkuussa.

Reinikainen sanoo, että Suomessa puhutaan paljon taloudesta, mutta jos virusta ei torjuta, myös talouden tulipalo kiihtyy.

Reinikainen lainaakin WHO:n pääjohtajan viisaita ja itsestäänselviä sanoja:

"Palomies ei sammuta tulta silmät sidottuina. Epidemiaa on mahdotonta torjua, jos ei tiedetä kuka sairastaa."

Reinikaisen mukaan vaarana Suomessa on "toimia sokkona", kun testauksia ei tehdä tämän erittäin tappavan taudin varalta.

Suomessa testattuja tartuntatapauksia oli 23.3 jo yli 700, mutta todellisuudessa tapauksia voi olla Reinikaisen mukaan 14 000 - 21 000.

Torstaina 26.3 Ylen mukaan Suomessa on nyt 958 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa, joista suurin osa Uudellamaalla.

Tähän mennessä Suomessa koronavirukseen on kuollut yhteensä viisi ihmistä.

Lääkäri Pekka Reinikainen näkeekin, että Suomessa ollaan nyt valinnan edessä:

"Valinta pitää tehdä heti. Valitsemmeko tien, missä Suomessa lyödään nyt 20 miljardia talouden tukitoimia ja lisäksi menee miljardeja, ei ehkä riitäkään, sairaiden hoitoon ja tehohoitoon", hän arvelee ja katsoo ainoaksi vaihtoehtoksi panna muutama miljoona testaukseen ja ruveta tappelemaan tätä virusta vastaan tosissaan päämääränä hävittää se ja pysäyttää epidemia.

Niinpä Reinikainen kysyy suoraan: Onko sitä testauskapasiteettia?

"Nyt sanotaan, ettei ole. Ei ole henkilökuntaa, ei ole laboratorioita, ei ole testauskittejä, niin ei se ole totta", Reinikainen vahvistaa ja viittaa Helsingin Sanomissa 23. maaliskuuta julkaistuun asiantuntijakommenttiin.

Mikrobiologian professori Marja Tiirola Petäjävedeltä kirjoittaa Hesarissa: Yliopistot ja tutkimuslaitokset voisivat auttaa koronavirustestauksessa. Tiirola kertoo selvittäneensä, että IVD-sertifioituja koronakittejä on saatavilla jopa kotimaiselta valmistajalta.

"Pystyisimme melko helposti kaksinkertaistamaan Suomen nykyisen kapasiteetin pelkästään Jyväskylän resursseilla. Yliopiston johto reagoi myönteisesti siihen, että kantaisimme yhteiskuntavastuuta meitä ravistelevasta katastrofista", Tiirola esittää ja ilmoittaa mikrobiologian professorina käyttäneensä etätyöaikaa selvittääkseen, tarvitaanko yliopiston tyhjiä turvalaboratorioita, huipputeknologiaa ja osaavaa työvoimaa koronan taltuttamiseen.

"Tämänkaltainen teknologia on vahvinta osaamisalaamme", hän vakuuttaa.

Yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin rakennetut infrastruktuurit kannattaisi hyödyntää Tiirolan mukaan täysimääräisesti.

"Löytyykö valtioneuvostolta keinoja soveltaa poikkeuslakia Etelä-Korean mallin mukaisen tehokkaan testausverkoston aikaansaamiseksi?" mikrobiologian professori peräänkuuluttaa.

Tiirola toteaa Hesarissa myös seuraavasti:

"Suomessa testauksen ylihinnoittelu vähentää yhteiskunnan testaushaluja, ja byrokratian hitaus estää uusien toimijoiden reagoimisen."

Reinikainen pohtii, ratkaiseeko tässäkin kuitenkin raha ja hän toteaa:

"Nämä ovat pieniä maapähkinöitä verrattuna siihen 20 miljardiin, mikä pannaan puoleksi vuodeksi bisneksen tukemiseen."

Reinikaisen mielestä on kammottavaa lukea byrokratian hitaudesta tässä tilanteessa ja kun vielä asiantuntija sen joutuu myöntämään ääneen kirjoituksessaan.

Päättäjien pitäisi Reinikaisen näkemyksen mukaan miettiä ison miljardiluokan kustannuksia, koska tutkijat puhuvat jo 1,5 vuoden karanteenista taistelussa virusta vastaan.

Tällä Reinikainen puolestaan viittaa Jerusalem Postin 20. maaliskuuta julkaisemaan Imperial College Londonin koronavirustutkimukseen, jossa arvioidaan miljoonien voivan kuolla ja koko maailmanlaajuisesti voidaan Reinikaisen mukaan puhua 70 miljoonasta ihmisestä ja terveydenhuoltojärjestelmien ylikuormittumisesta.

Kovat toimenpiteet kestäisivät useita kuukausia eikä paluuta entiseen elämäntyyliin enää välttämättä siitäkään huolimatta ole, jos virus jää pysyvästi keskuuteemme.

Imperial College Londonin raportissa tuodaan esiin myös se, että monissa maissa ei enää taistella taudin leviämistä vastaan, vaan kyseessä on "viivytyssota".

Reinikainen katsoo, että sen avulla yritetään lepyttää väestöä, joka raivostuu, jos terveydenhuoltojärjestelmä pettää ja viranomaisten laiminlyönnit tulevat ilmeisiksi.

"Läntiset demoratiat vaativat tuloksia ja kiusaus kokeilla näyttäviä ulkonaliikkumiskieltoja on poliitikoille suuri", lääkäri Reinikainen summaa ja huomauttaa, että tämä taktiikka toimii vain sen karanteenin ajan.

Suomalaisia voi Reinikaisen mukaan kuolla enemmän kuin talvisodassa, koska hallituksemme valitsema "antautuminen taudille ilman taistelua" johtaa meilläkin siihen, että terveydenhuoltojärjestelmämme hoitomahdollisuudet ylittyvät.

Lääkäri Pekka Reinikainen on kommentoinut koronapandemiaa tv-kanava TV7:llä kahden jakson verran: 17.3.2020 ja 24.3.2020. Osa 3 lähetetään TV7:llä 31.3.2020 klo 18.00.


 

 

Tytti Salenius pe 27.03. 01:14

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot