Blogi: Olli Pusa, la 03.12.2022 13:52

Venäjän idea 1

Aikoinaan suomalainen poliitikko sai aikaan kohun sanomalla, että Suomen kolme suurinta turvallisuuspoliittista haastetta ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä. Nyt itsesensuurin ote on selvästi kirvonnut ja asiasta uskalletaan puhua avoimemmin.

Yritän tässä kuvata Venäjän ajattelua, toimintaa ja sitä, miten se vaikuttaa Suomeen. Koska aihe on laaja, jaan pohdintani useampaan osaan. Tässä alussa kuvaan venäläistä ajattelua mm. länsimaiden tunnetuimpien tutkijoiden kuvaamana sekä Venäjän propagandan väittäminä.

Brittiläinen tutkija Keir Giles on pitkään varoittanut Venäjän kehityksestä. Hän ennusti, että Putin valmistautuu Venäjän imperiumin palauttamiseen ja on valmis käynnistämään sodan sen toteuttamiseksi. Ennustukset ovat osuneet hyvin kohdalleen ja sen myötä monet hänen varoituksiaan aikaisemmin arvostelleetkin ovat tunnustaneet hänen arvioidenosa paikkansa pitävyyden. Seuraavassa joitakin Gilesin kommentteja IS:n haastattelusta:

” Kyse on yksinkertaisesti vain siitä, että lännessä kasvaneiden ihmisten on liki mahdotonta käsittää Venäjän logiikkaa, sillä se on aivan toisenlaista kuin meillä.

GILES kertoo uudessa kirjassaan ”peilikuva-ajattelun” luomasta harhasta. Kun kumpikin osapuoli olettaa automaattisesti, että toinen osapuoli ajattelee ja toimii samalla tavalla kuin itse, seurauksena on loputon epäluulon ja väärinymmärrysten kierre.

Gilesin mukaan länsimaiset poliitikot sortuvat kerta toisensa jälkeen siihen, että he uskovat Venäjän pyrkivän pohjimmiltaan hyvään. Tosiasiassa Venäjä luo itse tarkoituksellisesti uusia ongelmia, koska se on Venäjän tapa laajentaa vaikutusvaltaansa ja heikentää muita valtioita. Etsimällä kompromisseja ja luottamalla Venäjän tyhjiin lupauksiin länsi tulee

 

siis yhä uudelleen petetyksi – ja Venäjä saa itselleen palkkion aggressioistaan.

”GILESIN mukaan yksi lännen virheistä on tällä hetkellä se, että meillä ei edelleenkään tajuta Venäjän käymän maailmanlaajuisen ”ei-sotilaallisen sodan” laajuutta.

Giles puhuu uudessa kirjassaan Venäjän salaisesta sodasta eli ”sodasta jokaista vastaan”. Hän tarkoittaa termillä Venäjän lukemattomia likaisia temppuja, joilla se horjuttaa läntisiä demokratioita ja yrittää saada itselleen jalansijaa käytännössä koko maailmassa aina Afrikasta Aasiaan ja Australiaan.

Jos Venäjä iskisi sotilaallisesti, se joutuisi kohtaamaan seurauksia. Siksi se kehittelee kaikkia mahdollisia muita tapoja iskeä kansoja ja yhteiskuntia vastaan, ja juuri sitä on Venäjä sota kaikkia vastaan, Giles kuvailee.

Venäjä on esimerkiksi mestari hyödyntämään eri maiden sisäisiä konflikteja ja henkilöitä, jotka ovat valmiita toiminaan Moskovan apureina päästäkseen tuntemaan itsensä tärkeiksi.”

Tuo sota taitaa olla perintöä Neuvostoliiton aikaisesta maailmanvallituksen haaveista. Venäjää johtava eliitti on neukkuaikana oppinut tuohon ajattelutapaan.

” On vaalivaikuttamista, kyberiskuja, talousrikollisuutta, lunnaiden kiristystä, mielenosoitusten provosointia ja pakolaisvirtojen ohjailua. Mutta on myös diplomaatteihin, poliitikkoihin ja keihin tahansa ”Venäjän etujen tielle” osuviin ihmisiin kohdistuvaa painostusta, kuten salaisia käyntejä kodeissa, outoja onnettomuuksia, sairastumisia tai kuolemia.

Vaikutustapojen kirjo on loputon, ja Venäjän osuutta on usein vaikea todistaa täysin aukottomasti. Aina jää tilaa kiistämiselle ja salaliittoteorioille, joita Venäjä laskee itse liikkeelle tehdäkseen muista epäiltyjä.

Me tiedämme esimerkiksi Venäjän tekemistä myrkytyksistä vain ne, jotka ovat epäonnistuneet tavalla tai toisella. Mutta ne ovat ehkä vain jäävuoren huippu, sillä me emme tiedä niistä, joissa he ovat onnistuneet, Giles muistuttaa.”

” Gilesin mukaan Putinin esittämien näkemysten takana oleva ajatusmaailma on ollut Venäjällä voimissaan vuosisatojen ajan, joten maan vallankäytön luonnetta ja asenteita muita maita kohtaan on vaikea muuttaa jatkossakaan.

– Asenne, että Venäjä on oikeutettu hallitsemaan naapureitaan, ei muutu sen mukaan, kuinka vahva tai heikko Venäjä kulloinkin on. Asenne selvisi hengissä sekä vuoden 1917 bolshevikkivallankumouksen että vuoden 1991 Neuvostoliiton hajoamisen aiheuttamista mullistuksista.

– Ei ole mitään syytä olettaa, että Putinin jälkeen tulisi askel kohti parempaa. Putin ja hänen avunantajansa ovat pikemminkin Venäjän tuote kuin päinvastoin, Giles muistuttaa.”

” Jos joihinkin – yhteenkään – Venäjän vaatimuksista suostutaan Ukrainassa, se vahvistaa Moskovalle jälleen kerran, että todellinen tai uhattu sotilaallinen voima on paras keino saavuttaa kansainvälisiä poliittisia tavoitteita, Giles uskoo.

Toisin sanoen: jos Venäjä saisi Ukrainassa edes osittaisen voiton, se keräisi itselleen uutta voimaa jälleen muutamien vuosien ajan – ja sitten se esittäisi taas uusia uhkavaatimuksia Yhdysvalloille tai Euroopalle.”

” Hän siteeraa kirjassaan toista brittiläistä Venäjä-tarkkailijaa James Sherriä, joka on pukenut perivenäläisen sopimus­huijaus­periaatteen sanoiksi näin:

” Venäläiset ovat pahimpia mahdollisia naapureita. Jos teet kirjallisen sopimuksen siitä, etteivät he pysäköisi henkilöautoaan nurmikollesi, älä ylläty, jos he pysäköivät sinne sen sijaan kuorma-autonsa.”
 


Lännessä nähdään lähinnä Venäjän propagandakanavien uutisointia. Se on joskus varsin kökköä, mutta se on siivottu länsimaisemmaksi. Mielenkiintoista on, millaista propagandaa Venäjä suoltaa omille kansalaisilleen. Nyt sen seuraaminen on Suomessa vaikeaa teknisistä syistä sekä kielitaidon puutteen vuoksi. Julia Davis on poiminut vuosia suoria otteita Venäjän sisäisestä propagandasta ja kääntänyt niitä englanniksi. Tässä joitakin poimintoja Arja Paanasen kirjoituksesta.

” YKSI Davisin ensimmäisistä käännösklipeistä on arvokas todistusaineisto malesialaisen MH17-matkustajakoneen alasampumisesta heinäkuussa 2014.

Davis ehti ottaa talteen videon, jolla Venäjän uutisjuontaja kertoo Itä-Ukrainan ”separatistien” ilmoittaneen, että he ampuivat alas ukrainalaisen AN-26-kuljetuskoneen. Kun lentokone paljastuikin Boeingin matkustajakoneeksi, sama juontaja ilmestyi pikavauhdilla ruutuun syyttämään alasampumisesta Ukrainaa.!”

Tuosta rikoksesta on Venäjä selittänyt lukuisia tarinoita. Milloin matkustajakoneen ampui alas ukrainalainen maataistelukone, joka ei edes pysty lentämään lähelläkään matkustajakoneen korkeutta ja milloin kone oli provokaatiomielessä lastattu täyteen ruumishuoneelta tuotuja kuolleita. Kyseistä rikoksesta on hollantilainen tuomioistuin langettanut tuomion mm. Venäjän sotilastiedustelun eversti Girkinille.

”Venäläisille katsojille propagandistit kertovat puolestaan tarinaa, jonka mukaan Venäjä on pakotettu sotimaan Ukrainaa ja Natoa vastaan. Muussa tapauksessa kaikki venäläiset joutuisivat keskitysleireille, heiltä riistettäisiin oikeus puhua venäjän kieltä ja pakotettaisiin tekemään lapsistaan homoja lännen tapaan.”

” DAVISIN mukaan länsi sortui pitkään siihen virheeseen, että Venäjän propagandaa pidettiin vain kotiyleisölle tarkoitettuna show’na, jota ei tarvitsisi ottaa vakavasti.

Propagandistit ovat kuitenkin systemaattisesti maalanneet ukrainalaisista natseja ja vaatineet Venäjää alistamaan Ukrainan jo vuosikausien ajan. Eivätkä he ole tehneet sitä omine lupineen, vaan Putinin hallinnon käskystä.

– He tuntuvat aivan aidosti iloitsevan sodasta. He ovat valmiit tuhoamaan Ukrainan eikä heillä ole mitään myötätuntoa surmattuja siviilejä kohtaan, Davis sanoi vastikään Dozhd-kanavalle.”

 

@JuliaDavisNews

“Russian lawmakers Andrey Gurulyov and Konstantin Dolgov advocate freezing, starving the Ukrainian civilian population, forcing them into exile by making their survival otherwise impossible. State TV host Olga Skabeeva disingenuously claims that Russia simply has no other choice.”

Keir Giles: Länsi on yhä sokea Venäjän ”salaiselle sodalle” – varoittaa erityisen vaarallisesta harhaluulosta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat


Venäjän tv-propagandan karmeutta ei tajua ennen kuin sen näkee ja kuulee itse – mutta onneksi on Julia Davis - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Olli Pusa la 03.12. 13:52

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

Kompassi hukassa?

su 05.05. 00:58

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Eläkekeskustelusta

su 07.04. 15:15

Ahneuden henki?

ti 02.04. 11:13

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

Uutta presidentinhallintoa valitsemassa

ma 29.01. 19:33

Presidentti arvojohtajana

la 27.01. 17:00

Presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen finaali

ke 24.01. 20:24

Vihreä terroristiliike

to 04.01. 11:48

Kuusiniemi avautuu?

pe 29.12. 21:45

blogit

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04.2024 17:57

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06.2024 22:26

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04.2024 15:30

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06.2024 11:03

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05.2024 08:02

Olli Pusa

Kompassi hukassa?

su 05.05.2024 00:58

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44