Blogi: Olli Pusa, ke 22.11.2023 23:07

Suomi Naton heikoin lenkki?

Hallitus on ilmoittanut sulkevansa kaikki muut Venäjän vastaiset raja-asemat lukuun ottamatta pohjoisinta Raja-Joosepin asemaa, joka jatkossa ottaa myös vastaan turvapaikkahakemukset. Siirtämällä turvapaikkahakemusten ottamista yhä pohjoisemmaksi kuvitellaan sen vetävän terän Venäjän hybridihyökkäykseltä Suomea vastaan. Saa nähdä, tähän asti se ei ole toiminut, Venäjällä on riittänyt kuljetuskalustoa tulijoiden raahaamiseksi Suomen rajalle. Suomen horjuminen päätöksessä on erikoista.

Toki Suomen toiminnan voi tulkita myös optimistisemmin. Suomen ja Venäjän maaraja on hyvin pitkä ja rajalle on rakennettu vähän fyysisiä esteitä. Maastoraja sinänsä on haastava, mutta jos Venäjän viranomaiset kuskaavat ihmiset rajalinjalle ja näyttävät suunnan, maastorajan ylitys ei olisi ylivoimaista. Rajalle suunnitellaan aitaa, mutta siitä on valmiina vain pieni koepätkä.

Nyt rajakohelluksen taustalla tapahtuu itse asiassa aika paljon. Rajavartiolaitos rakentaa Puolustusvoimien virka-avun turvin piikkilanka-aitaa paljon pitemmälle kuin on aiottu. Siihen tarvitaan aikaa ja siksi kohelluksen voi nähdä myös ajan peluuna. Samaan liittyy se, että Suomi on pyytänyt Frontexilta apuvoimia maastorajan valvontaan.

Hallitus halusi sulkea koko itärajan. Noin on menetelty Puolassa, Liettuassa ja Latviassa. Rajansa sulkemiseen he pyysivät Suomestakin virka-apua. Suomalainen virka-apu toki oli enemmän haitaksi. Kun muut käännyttivät tulijat pois, suomalaiset vihreiden ohjeistamat apulaiset toimivat päinvastoin. Suomi oli tuossa ketjun heikoin lenkki.

Hallituksen suunnitelman sulkea koko raja ja keskittää turvapaikanhakemukset Helsinki-Vantaan lentoasemalle tyrmäsi apulaisoikeuskansleri Puumalainen. Hänen toimintaansa on luonnehdittu myös naiviksi. Sen seurauksena hallitus joutui taipumaan Venäjän tahtoon ja ei pystynyt sulkemaan koko rajaa ja lopettamaan turvapaikkahakemusten vastaanottamista itärajalla. Silloin Venäjä voi jatkaa hybridihyökkäystään Suomea kohtaan.

Hallituksen keskeisin velvollisuus on puolustaa Suomen turvallisuutta ja suvereenisuutta. Julkisuudessa kohutaan uuden rajalain sisällöstä ja väitetään ettei vielä tulijoiden määrä ole niin suuri, että olisi kriisi. 30 tulijaa päivässä vastaa 10.000 vuodessa. Nykyisellä tahdilla Suomea horjuttava määrä kertyy yllättävän nopeasti. Uuden lain 16§ sanoo:

” Valtioneuvosto voi päättää kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä Suomen valtakunnanrajalla yhteen tai useampaan rajanylityspaikkaan, jos se on välttämätöntä lyhyessä ajassa tapahtuvasta poikkeuksellisen suuresta maahantulijoiden määrästä tai vieraan valtion vaikutuksesta tapahtuvasta maahantulosta yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan vakavan uhan torjumiseksi.”

Eli suuri maahantulijoiden määrä ei ole ainoa kriteeri, vaan vieraan valtion vaikutuksesta tapahtuvan maahanmuuton aiheuttama uhka riittää. Tällaisessa tilanteessa passiivisuus on havaintojen mukaan lietsonut ilmiön kasvua, kun hyökkäävä valtio huomaa, ettei toinen pysty puolustautumaan. Nyt on selvää, että kyse on Venäjän toiminnasta. Puumalaisen kannanotto, että ehdot eivät täyty on hänen mielipiteensä ja valtioneuvosto voisi toimia toisinkin. Suomen rajalla eivät tosiasiassa ole voimassa kansainväliset sopimukset vaan ihmissalakuljettajien ja FSB:n sopimukset. Suomenko pitäisi rohkaista tuota taipumalla heidän tahtoonsa?

Ilta-Sanomissa Ulla Appelsin kirjoittaa :

”Venäjä on tällä hetkellä häikäilemätön, arvaamaton ja kyynisesti toimiva roistovaltio, jolla on mitä ilmeisemmin vahva halu aiheuttaa Suomelle ongelmia. On tahoja, jotka eivät ilmeisesti tätä kykene ymmärtämään, vaan syyllistävät Suomea. Esimerkiksi tunnettu ihmisoikeusjuristi, professori Martin Scheinin on nyt useita päiviä viestipalvelu X:ssä paheksunut valtioneuvoston päätöksiä Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen sulkemisesta ja pitänyt niitä uhkana ”suomalaiselle oikeusvaltiolle”.

Aiemmissa kohuissa uskottavuuttaan menettänyt Amnestyn johtaja Frank Johansson on kompannut ajattelua twiittaamalla, että ”rajan sulkeminen tapahtunut enemmän sisäpoliittisista syistä kuin turvallisuusuhasta johtuen. Niinkö? Nyt siis mystisesti Venäjältä Suomen itärajalle ilmestyvät polkupyöräkolonnat ovatkin yhtäkkiä sisäpolitiikkaa?”

”Elämme aikaa, jolloin yhdellekään turvallisuusriskille, oli se sitten pieni tai suuri, ei kannattaisi ainakaan naureskella. Kuten teki esimerkiksi Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro, Rauhanpuolustajien puheenjohtaja, vastatessaan MTV3:lla eduskunnan puhemies Jussi Halla-aholle siitä, voisiko tulijoiden joukossa olla kenties Wagner-sotilaita.”

” Kangaspurolla itsellään on viime vuosina tuntunut olevan vahva luotto Vladimir Putinin sanaan. “Putin sanoi ihan suorasanaisesti, että Venäjä ei aio liittää Krimiä Venäjään”, hän analysoi itsevarmasti maaliskuussa 2014 ja syytti myöhemmin tilanteen kärjistymisestä Ukrainaa ja Yhdysvaltoja. Mehän nyt sitten tiedämme, miten sen Krimin kanssa kävi.”

”Siksi on käsittämätöntä, että apulaisoikeus¬kansleri Mikko Puumalainen - yksi mies – kykenee pyyhkimään sekä hallituksen sekä monen oppositiopoliitikon relevantilla turvallisuushuolella pöytää ja keskeyttämään aikeet koko itärajan sulkemisesta. Puumalainen siis torppasi itärajan rajoitustoimia tiukentavan hallituksen esityksen, koska siinä ei hänen mukaansa ole riittävästi turvattu mahdollisuuksia hakea turvapaikkaa.

Kriisitilanteessa Suomen on kyettävä toimimaan ripeästi. Puumalaisen asennetta on vaikea ymmärtää. Vai tavaako Puumalainen vielä lakikirjoja siinäkin vaiheessa, jos rajan yli alkaa vyöryä tuhansittain ihmisiä.”

”ON HÄMMENTÄVÄÄ, että meillä pystyttiin korona-aikana lyömään salamavauhtia Uusimaa kiinni ja poliisit määrättiin teille vahtimaan, ettei kukaan tavallinen suomalainen vahingossakaan mene omalle mökilleen saunomaan. Nyt on vaikea saada aikaan päätöstä siitä, että Suomi voisi suojautua Venäjän häikäilemättömältä toiminnalta.”

Tällä touhulla on jo nyt kielteisiä vaikutuksia Suomeen ja muuallekin, jotka eivät häviä siitä, että asioista kielletään puhumasta. Kansainvälinen ulottuvuus on mm. se, että vastaavaa toimintaa on harjoitettu suuressa mitassa Puolan, Liettuan ja Latvian rajalla. Nuo maat saivat Venäjän raivostuttaneella tavalla hyökkäyksen torjuttua sulkemalla rajat ja käännyttämällä Venäjän lähettämät tulijat takaisin. Nyt Venäjä sai suomalaisten ”hengenheimolaisten” avulla luotua toisenlaisen ennakkotapauksen, jota se voi yrittää käyttää muiden maiden vastarinnan murtamiseen. Onko Suomi Naton ja EU:n itärajan heikoin lenkki?

Edellä heitto ”hengenheimolaiset” perustuu tylyyn historiaan. Niin Scheinillä kuin ilmeisesti Puumalaisella on juuret kommunistien hallitsemassa lakimiesjärjestö DEMLA:ssa, joka itsekin spekuloi historiikissaan saaneensa rahoitusta Tehtaankadulta eli käytännössä Venäjän edeltäjän Neuvostoliiton salaiselta palvelulta. Kangaspuro on Rauhanpuolustajien puheenjohtaja. Järjestö oli kylmän sodan aikana Neuvostoliiton uskollinen apuri. Appelsin luonnehti heidän toimintaansa naiviksi, mutta tavalliset suomalaiset eivät ehkä ole arvioissaan yhtä armollisia.

Onko Puumalainen väärässä tehtävässä tällaisena aikana? Sen ratkaisee viimekädessä apulaisoikeuskanslerin nimittäjä presidentti, mikäli hallitus ja eduskunnan enemmistö toteavat, ettei Puumalainen nauti heidän luottamustaan.

 

Ulla Appelsinin kommentti: Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen, nyt ei ole aika olla naiivi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Olli Pusa ke 22.11. 23:07

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa

pe 28.06. 10:23

Kuinka pysäyttää Venäjä?

ti 25.06. 12:29

Väkivallasta uskalletaan vihdoinkin keskustella?

ke 19.06. 21:28

Kompassi hukassa?

su 05.05. 00:58

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Eläkekeskustelusta

su 07.04. 15:15

Ahneuden henki?

ti 02.04. 11:13

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

Uutta presidentinhallintoa valitsemassa

ma 29.01. 19:33

Presidentti arvojohtajana

la 27.01. 17:00

blogit

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04.2024 17:57

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06.2024 22:26

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04.2024 15:30

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06.2024 11:03

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05.2024 08:02

Olli Pusa

Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa

pe 28.06.2024 10:23

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44