Blogi: Vieraskynä , ma 30.12.2019 00:16

Miksi Billy Graham äänesti Donald Trumpia?

Yhdysvaltojen evankelikaalisen konservatiivisen herätyskristillisyyden merkittävin ja laajalti luettu Christianity Today -lehti vaati Donald Trumpin viraltapanoa tuoreen numeronsa pääkirjoituksessa 19.12.2019 otsikolla TRUMP SHOULD BE REMOVED FROM OFFICE. Billy Grahamin aikanaan perustaman vaikutusvaltaisen ja poliittisia kannanottoja tähän saakka välttäneen lehden ulostuloa voidaan pitää merkittävänä Amerikan kristillisessä kentässä ja siitä uutisoitiin välittömästi myös suomalaismediassa laajalti ja innostuneesti.

Helsingin Sanomien mukaan noin 80 prosenttia Yhdysvaltojen valkoihoisista evankelikaaleista äänesti Trumpia ja hänen kannatuksensa heidän parissaan on yhä vankkaa. CT -lehden tammikuussa eläkkeelle jäävän päätoimittajan Mark Gallin mielestä evankelikaalien tuki Trumpille kuitenkin syö heidän uskottavuuttaan, koska Trumpin kyseenalainen menneisyys ja moraaliton käytös presidenttinä ei vastaa kristillisiä arvoja. 

Galli päätti laatia kirjoituksensa sen jälkeen, kun demokraatit olivat edustajainhuoneessa äänestäneet Trumpin asettamisesta virkasyytteeseen. 

Mutta Galli sai välittömästi kritiikkiä evankelikaalisesta leiristä. Kannattaa lukea perustuslakia tuntevan asianajaja Jenna Ellisin ankara kritiikki Washington Examiner -lehdessä otsikolla CHRISTIANITY TODAY DOES NOT SPEAK FOR MOST EVANGELICAL CHRISTIANS WITH CALL FOR TRUMP REMOVAL (Washington Examiner 21.12.2019). 

Ellis moittii Gallin kirjoitusta muun muassa näin: 

Galli kirjoittaa, että ”tosiasiat ovat tässä tapauksessa yksiselitteisen selvät: Yhdysvaltojen Presidentti on yrittänyt käyttää poliittista valtaansa painostaakseen vieraan maan johtajaa ahdistelemaan ja mustamaalaamaan presidentin omaa poliittista vastustajaa. Tämä ei ainoastaan ole perustuslain vastaista, vaan, mikä vielä tärkeämpää, syvästi moraalitonta.” Tämä ei ole tarkka (saatikka kiistaton) luonnehdinta tosiasioista, eikä päätoimittaja [Galli] tarjoa mitään konkreettista perustelua sille, millä tavoin tosiasiat hänen versiossaan rikkovat perustuslakia. Galli vain esittää väitteen, että perustuslakia on rikottu siellä, missä niin ei ole tapahtunut. Hän ei edes siteeraa virkasyytettä koskevia [perustuslain] artikloja tai perustele juridisia väitteitään millään tavalla. Kyse on pelkästä väitteestä, joka evankelikaalisten kristittyjen hänen mielestään tulisi hyväksyä, koska hänen versiossaan ”[perustuslain rikkomista] tärkeämpää, on [tapahtuneen] syvä moraalittomuus.” 

Ellis ei myöskään niele CT -lehden pyrkimystä esiintyä moraalisesti muita parempana:  

"Perustuslain ohittaminen oman Trump-vihan vuoksi ei tee kenestäkään moraalisesti parempaa ihmistä, niin kuin ei perusteettoman virheellisten rinnastusten tekeminen aiempiin virkarikossyytteisiin. Juuri tällaisten varaan demokraatit ovat rakentaneet koko huijauksensa virkarikossyytteestä. Christianity Today ei ole yhtään sen parempi mitä tulee tietämättömyyteen laista." 

Ellis ei suinkaan ole yksin juridisessa kritiikissään. Hillary Clintonia äänestänyt liberaali demokraattipuolueen kannattaja, tunnettu juridiikan professori Alan Derschowitz on alusta alkaen kritisoinut demokraattien virkasyytesirkusta vallan väärinkäytöksi, joka ei saa mitään tukea perustuslain virkasyytettä koskevista artikloista. Kannattaa katsoa Derschowitzin laaja haastattelu  Alan Dershowitz on Efforts to Impeach President Trump (C-Span 16.12.2019)

Franklin Graham vastaa Christianity Today -lehdelle

Gallin pääkirjoituksessa vedottiin myös siihen, että Christianity Today -lehden perusti edesmennyt maailmankuulu evankelista Billy Graham, joka tunnettiin lukuisten Yhdysvaltojen presidenttien, niin demokraattien kuin republikaanien, ystävänä. Galli kuvaili lehden linjan seurailevan Grahamin viitoittamaa tietä.

Tämä sai Billy Grahamin pojan, Franklin Grahamin, vastaamaan julkisesti. Franklin Graham kirjoitti Facebook seinällään seuraavasti. Käännän Franklin Grahamin vastineen alla kokonaisuudessaan: 

“Vastaukseni Christianity Today -lehdelle: 

Christianity Today julkaisi pääkirjoituksen, jossa todettiin, että presidentti Trump tulisi siirtää syrjään virastaan. Lehti vetosi isäni nimeen (olettaakseni saadakseen väitteilleen uskottavuutta). Siksi koen tärkeäksi vastata. Kyllä, isäni Billy Graham perusti Christianity Today -lehden. Mutta, ei, hän ei olisi ollut samaa mieltä lehden esittämästä mielipiteestä. Itse asiassa hän olisi ollut hyvin pettynyt. En ole aikaisemmin kertonut, ketä isäni äänesti viime vaaleissa, mutta tämän artikkelin vuoksi koen nyt tarpeelliseksi kertoa. Minun isäni tunsi Donald Trumpin. Hän uskoi Donald Trumpiin ja äänesti Donald Trumpia. Hän uskoi, että Donald J. Trump on mies, jollaista kansamme tässä historiallisessa hetkessä tarvitsee. 

On käsittämätöntä, että Christianity Today -lehti osallistuu demokraattipuolueen kanssa puoluepoliittiseen hyökkäykseen Yhdysvaltojen Presidenttiä vastaan. 

Tunnen useita kongressin republikaaniedustajia, joista monet ovat vahvoja kristittyjä. Jos presidentti olisi syyllinen siihen, mistä demokraatit syyttävät häntä, nämä republikaanit olisivat liittyneet demokraatteihin hänen saattamisekseen virkarikossyytteeseen. Mutta edes demokraatit keskenään eivät päässeet asiassa yksimielisyyteen. Kaksi äänesti syytteeseen asettamista vastaan ja yksi äänesti tyhjää.  Tämä virkarikossyyte oli 100 % puoluepoliittisesti motivoitu. Miksi ihmeessä Christianity Today päätti asettua vasemmistodemokraatien puolelle, joiden ainoana päämääränä on häväistä istuva presidentti? He haluavat lukijoiden ennemmin uskovan demokraattien johtajia kuin Yhdysvaltojen Presidenttiä. 

Katsokaa, mitä presidentti on hyvin lyhyessä ajassa saanut aikaan. Maamme talous on vahempi kuin 50 vuoteen, ISIS ja kalifaatti on kukistettu ja presidentti on neuvotellut kauppasopimuksen, joka hyödyttää kaikkia amerikkalaisia. Tämä aikaansaannosten lista on pitkä, mutta minulle kristittynä se tosiasia, että hän on puolustanut syntymättömien lasten elämää enemmän kuin kukaan presidentti nykyhistoriassa, on äärettömän tärkeää. Ja Christianity Today haluaisi nyt meidän sivuuttavan tämän ja sanovan, ettei sillä ole merkitystä? Presidentti on puolustanut uskonnon vapautta niin kotimaassa kuin ympäri maailman. Ja Christianity Today haluaa meidän unohtavan sen? Presidentti on myös nimittänyt ennätysmäärän konservatiivisia tuomareita. Ja Christianity Today haluaa, että emme välitä siitä? Christianity Today kokee, että hänet tulisi siirtää virasta väärien syytösten perusteella, jotka Presidentti on painokkaasti torjunut. 

Christianity Today sanoi, että on aika sanoa asiat niin kuin ne ovat. Asiat ovat näin: Christianity Today -lehti on antanut käyttää itseään vasemmistolaisen polititiikan äänenä. On ilmeistä, että Christianity Today on siirtynyt vasemmalle ja edustaa evankelikaalisuuden elitistis-liberaalia siipeä.

Onko presidentti Trump syyllinen syntiin? Tietysti on, niin kuin kaikki edellisetkin presidentit ja jokainen meistä, minä mukaan lukien. Rukoilkaamme siis presidentin puolesta hänen johtaessaan kansakuntamme asioita.”

 

Miksi konservatiivit äänestivät Trumpia?

Arvostettu Christianity Today -lehti on todennäköisesti onnistunut lähinnä vieraannuttamaan merkittävän osan lukijakuntaansa eläkkeelle siirtyvän päätoimittajansa ulostulon myötä. 

Demokraattimyönteinen liberaalimedia on luonnollisesti uutisoinut pääkirjoituksesta isoin otsikoin. Ei kuitenkaan siksi, että media olisi yhtäkkiä kiinnostunut kristinuskosta tai herännyt kantamaan huolta evankelikaalisten kristillisistä arvoista ja moraalista, vaan siinä toivossa, että saisivat ensi vuoden vaalien lähestyessä Trumpin kannattajakunnan jakautumaan demokraattien hyväksi. 

Suomessa Christianity Today -lehden päätoimittajan kirjoituksesta samoin on uutisoitu suurieleisesti, kuten alun otsikoista voi nähdä. Ei meilläkään siksi, että ketään mediaa täällä kiinnostaisi Christianity Today -lehti (mahtoivatko edes tietää sellaisen lehden olemassaolosta) tai kristinuskon tila Amerikassa, vaan toistaakseen samaa tietämättömyyteen perustuvaa Trump-vihamielistä narratiivia, joka sai aikanaan Hesarin Saska Saarikosken muun median tavoin arvioimaan Trumpin täysin väärin. 

Vaan kuinkas kävi. 

Sen enempää media kuin monet kristitytkään eivät meillä edelleenkään ymmärrä, tai kenties halua ymmärtää, miksi Yhdysvaltojen kristillinen kenttä on ryhmittynyt vahvasti Trumpin taakse.

Kyse ei ole sinisilmäisyydestä Trumpin henkilökohtaisia vikoja, virheitä, puutoksia ja menneisyyttä kohtaan. Monet toivoisivat häneltä selvästi nykyistä enemmän malttia Twitterissä. 

Trump olisi kelvoton pastori. Mutta häntä ei valittu pastoriksi. Presidenttinä hän on pitänyt kiinni johdonmukaisesti vaalilupauksistaan (e.g. suurlähetystön siirtäminen Jerusalemiin ym.) ja onnistunut nostamaan Yhdysvaltojen talouden ja työllisyyden aivan historiallisiin lukemiin.

Hänen myönteinen suhtautumisensa kristittyjä kohtaan vaikuttaa olevan kaikin puolin vilpitöntä. Hän on vakuuttanut jopa merkittävän joukon esivaalien aikaisia epäilijöitään siitä, että minkä hän lupaa, sen hän pitää.

Raamatusta voi lukea Jumalan aika ajoin käyttäneen merkittäviin tekoihin hallitsijoita heidän henkilökohtaisista vioistaan, puutteistaan ja jopa synneistään huolimatta (e.g. Simson, Kuningas Daavid). 

Amerikan konservatiivit ovat ymmärtäneet pelissä olevan enemmän, kuin Trumpin henkilöön liittyvät viat. Käynnissä on ideologinen "sisällissota", jossa pelissä on koko Amerikka sellaisena kuin se alunperin perustettiin. Entistä vasemmistolaisemmaksi muuttuneet demokraatit pyrkivät valtaan, koska haluavat muuttaa Amerikan perustuksia myöten joksikin aivan muuksi, kuin mitä se tähän asti on ollut. 

Näissä merkeissä kannattaa oikeasti lukea kolumnisti Dennis Pragerin, joka itse on juutalainen, valaiseva kirjoitus WHY DO SO MANY GOOD CONSERVATIVES HATE TRUMP? (Newsweek 31.5.2017) sekä jatkona Pragerin WHY I AM NOT TOO CONCERNED ABOUT TRUMP'S CHARACTER (Newsweek 9.6.2017).

Reilun vuoden takaisessa kolumnissaan WHY EVANGELICALS VOTE FOR TRUMP. A CONSERVATIVE DEFENSE (Newsweek 8.2.2018) Prager kiteyttää muun muassa näin: 

”Olen käyttänyt elämäni puolustaakseni hyvän ja moraalisen elämän merkitystä: Jumala haluaa meidän ylitse kaiken olevan hyviä ihmisiä; On tärkeämpää, että lapsemme ovat hyviä ihmisiä, kuin että he saavat hyviä arvosanoja; Kaikkein tärkein kysymys yhteiskunnassa on se, kuinka ihmisistä tulee hyviä ihmisiä (koska kukaan ei synny hyväksi). 

Evankelikaalit ymmärtävät, että vasemmiston voittaminen on moraalisesti hyvä ja ylitse kaiken muun tärkeä asia. Saattaa tuntua hyvältä vastustaa presidenttiä, mutta hänen uskonnolliset kannattajansa ovat enemmän kiinnostuneita tekemään hyvää, kuin siitä, mikä tuntuu hyvältä. 

Asiassa kuin asiassa, oli sitten kyse (vain muutamia asioita mainitakseni) uskonnonvapaudesta, syntymättömien oikeudesta elämään, Israelista, Amerikan lipusta ja sananvapaudesta, presidentillä ja uskonnollisella Amerikalla on yhteinen päämäärä.”

Vuosi 2020 tulee. Silloin käydään jälleen Amerikan presidentinvaalit. Ja Trump tulee voittamaan. Demokraatit ovat virkasyytesirkuksellaan pitäneet siitä huolen. 

Christianity Today -lehti on puolestaan juuri saattanut varmistaa evankelikaalien äänet hänelle.

 

Pasi Turunen

Pasi Turunen (TM) on toimittaja, raamatunopettaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.

 

Vieraskynä ma 30.12. 00:16

Vieraskynä

Oikean Median vieraskynä -blogiin poimitaan mielenkiintoisia kirjoituksia henkilöiltä, jotka kirjoittavat harvemmin tai eivät voi omalla nimellään kirjoittaa valitsemistaan aiheista.

tuoreimmat

Alistamisemme menetelmät

ma 08.08. 23:48

Covid tarinani 2020-2022

ke 09.03. 00:04

Tapio Puolimatka Jyväskylässä 23.1. 2022: "Ihmisyyden halventaminen terveysuskonnon nimissä"

su 30.01. 15:29

Youtubesta sensuroitu Tapio Puolimatkan video

su 23.01. 12:51

Miksi en toistaiseksi ota koronarokotetta?

to 16.12. 00:39

IHMELÄÄKE IVERMEKTIININ HOITO-OHJEET KORONAAN VIHDOIN SUOMEKSI

to 18.11. 22:46

Ihmelääke ivermektiini, eli kuinka THL:n ohjeet tekivät minusta salaliitto-teoreetikon

su 07.11. 21:44

Uusi Suomi sensuroi jälleen: dosentti Malisen ja kirurgian erikoislääkäri Elomaan kirjoitus katosi

ke 27.10. 17:24

EPIDEMIOLOGINEN TUTKIMUS: Rokotekattavuus ei korreloi COVID-19 tapausten lukumäärään

ma 18.10. 21:05

KIRJE KANSANEDUSTAJILLE 11.10.2021

ma 11.10. 23:53

blogit

Vieraskynä

Alistamisemme menetelmät

ma 08.08.2022 23:48

Juha Ahvio

Voiko liberaali demokratia johtaa totalitarismiin?

pe 17.06.2022 14:45

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Kansalaiset vaarassa! Nyt tarvitaan hätätilahallitus!

su 19.04.2020 22:47

Jukka Hankamäki

Kotouttaminen ei tunnu onnistuvan

ke 18.11.2020 16:56

Petteri Hiienkoski

Miksi Yhdysvallat haluaa Suomen ja Ruotsin Natoon?

pe 20.05.2022 17:31

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Eurooppa tarvitsee kaasua!

la 04.06.2022 16:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

PS torppasi maksullisen pysäköinnin laajentamisen Espoossa

la 11.06.2022 20:37

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Löfvengate - kun Suomen valtiovalta luovutettiin suullisesti Ruotsille

ke 18.11.2020 17:19

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Tuppurainen haluaa kivihiililauhdevoimaa ja WOKE Helsinki haluaa pistää kiinni tehokasta kivihiilellä tuotettua sähkön ja lämmön yhteistuotantoa

ti 16.08.2022 07:48

Heikki Porkka

Pahimmat ministerit palkitaan - mistä löydämme tulevaisuudessa Marinin ja Tuppuraisen?

to 21.07.2022 12:58

Tapio Puolimatka

Douglas Farrow: Kehittyvä Nowa Huta - globaali yhteiskunta, jossa kansalaiset ovat vain biometrisiä datapisteitä

to 07.07.2022 09:23

Olli Pusa

Venäjän toiminta

ti 09.08.2022 08:48

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Kuuden euron kohtuus missä palkkatasa-arvo?

ma 11.05.2020 17:17

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Modernin maailman syntysijoilta

ti 18.01.2022 23:48

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44