Blogi: Olli Pusa, su 08.05.2022 17:46

Mikko Paunio, Putinin viimeinen fani?

Ensi viikko on monella tapaa ratkaiseva Suomen Nato-jäsenyyden kannalta. Venäjä myöhästyi ”muiden” kiireidensä takia hankkeissa manipuloida suomalaista mielipideilmastoa ja on nyt kiireellä yrittämässä vaikuttaa asiaan. Suomen johto on pitänyt asian käsittelyssä kohtalaista vauhtia, sen minkä asian käsittely eduskunnassa sallii. Ilmeistä kaukonäköisyyttä.

Monet aikaisemmin kielteisesti Nato-jäsenyyteen suhtautuneet kansanedustajat ovat muuttaneet suhtautumistaan ja ilmoittaneet äänestävänsä eduskunnassa Nato-jäsenyyden puolesta. Esimerkiksi Erkki Tuomioja ja Kimmo Kiljunen. Mutta osa edelleen taistelee vastaan, eri tavoilla. Ydin lehdessä joukko lähinnä vasemmistohenkisiä ihmisiä julkaisi pamfletin, jossa vastustetaan Nato-jäsenyyttä. Esimerkiksi Arja Alho, Jouko Jokisalo, Markku Kangaspuro, Markku Kivinen, Laura Lodenius ja Heikki Patomäki ja haastateltavina mm. Heikki Talvitie ja Pekka Visuri. Taustat mm. demareissa, vasemmistoliitossa, Rauhanpuolustajissa ja Suomen Geopoliittisessa seurassa.

Toki vastustus on aivan laillista toimintaa ja jarrutus asioiden eteenpäin menon estämiseksi vanha kikka. Silti ihmettelee joidenkin vasemmistohenkisten argumentointia. Puolustavat Putinin hallintoa, joka lienee luokiteltavissa lähinnä fasistiseksi. Asiantuntijoina vedotaan mm. amerikkalaiseen professori Mearsheimeriin. Mielenkiintoinen valinta, amerikkalaisittainkin äärioikeistolaisina pidettävien Kochin säätiöiden rahoittama tutkija, jonka perusoppi ”realismi” lähtee siitä, että suurvalloilla on oikeus jakaa pienet maat etupiireihin ja kohdella niitä mielensä mukaan. En ole aikaisemmin törmännyt pahemmin tuohon oppiin vasemmistolaisten argumentaatiossa.

Oma lukunsa on enemmän mutapainisarjaan laskettava sosiaalisen median Putinin propaganda. Se perustuu tekniikkaan, jossa joku länsimaissa esittää Putinia ylistäviä lausuntoja ja niitä jaetaan sosiaalisessa mediassa suurina asiantuntijalausuntoina. Siinä unohtuu se yksinkertainen fakta, että tuhannet pätevämmät asiantuntijat ovat asiasta aivan päinvastaista mieltä.

Yksi tyypillinen tällainen ”asiantuntija” on Scott Ritter, entinen amerikkalainen upseeri ja asetarkastaja. Hän joutui vuosituhannen alussa ongelmiin lapsiseksiin liittyvissä asioissa ja sai pitkän vankeustuomion. Sen jälkeen hän on ollut ahkera lausunnon antaja RT (Russia Today)-propagandajulkaisussa. Nyt hän kuulemma julistaa kauheuksia Suomelle, jos se liittyy Natoon.

Toinen jatkuvasti esille nostettu on entinen sveitsiläinen eversti Jacques Baud. Baudin innokkaaksi puolustajaksi on ilmoittautunut entinen demarivirkamies Mikko Paunio. Hän loikkasi kuntavaalien alla persuihin ja pääsi Helsingissä varavaltuutetuksi. Hän on nyt profiloitunut Naton vastustajana ja ylistää Baudin asiantuntemusta. Baud puolustaa Venäjän toimintaa Ukrainassa ja vastustaa Naton laajenemista. Ehkä esimerkkinä kannattaa kaivaa hieman millainen on Paunion tämän päivän idoli?

Baud levittää innokkaasti salaliittoteorioita, esimerkiksi RT (Russia Today) julkaisussa. Putinin palkkalistoilla oleva Itä-Ukrainan kapinallisalueiden propagandahenkilö Janus Putkonen luonnehtii häntä UMV-lehdessä: ” Naton sveitsiläinen ex-tiedustelupäällikkö”. Tunnetusti Sveitsi ei ole edes Naton jäsen. Toki Naton projekteissa työskentelee joskus kumppanimaiden ihmisiä, suomalaisiakin. Taisipa Pekka Haavistokin saada kuuluisaan CV:nsä jonkin merkinnän Natosta. Ilmeisesti Baudin tehtävät yhteistyössä Naton kanssa koskivat lähinnä sitä, miten estetään miljoonien Balkanilla liikkuvien kevyiden aseiden leviäminen Eurooppaan.

Suhteessa Ukrainaan Baud on kritiikittömästi puolustanut Putinin väitteitä. Ehkä niistä esimerkkinä muutama Ukrainan kriisistä asian havainnollistamiseksi. Esimerkit poimittu ilman erityistä valintaa Baudin joillekin julkaisuille antamista lausunnoista (Esim Labour Hearthlands)

B:” It starts with those who for the last eight years have been talking about “separatists” or “independentists” from Donbass. This is not true.”

” The qualifier “pro-Russian” suggests that Russia was a party to the conflict, which was not the case, and the term “Russian speakers” would have been more honest.

Eli ei ole totta, että kapinallistasavallat olivat eroamassa Donbassista ja ei pidä paikkaansa, että Venäjä oli konfliktin osapuoli.

Entä todellisuus? Venäjän sotilastiedustelu GRU:n eversti Stelkov on kuitenkin julkisesti kertonut kriisin taustat. Venäjä yritti lietsoa kapinaa koko ns. Novorussian alueella, koko termi kaivettiin esiin tuossa yhteydessä. Odessassa poltettiin talo ilmeisenä toiveena saada aikaan kapina, samoin kapinaa lietsottiin Harkovassa. Venäjä tunnusteli Puolalta mahdollisuutta Ukrainan jakamiseen, Novorussia Venäjälle, läntisiä osia Puolalle. Puola ei lämmennyt suunnitelmalle. Kapina kuivui kokoon muualla kuin Donbassissa, jossa eversti Stelkov oman kertomansa mukaan johti kapinaa.

Venäjä ei ollut osapuoli, vaikka alueella taisteli venäläisiä joukkoja? Sen tiedämme venäläisen sotilaiden äidit järjestön toiminnan kautta. Se jäljitti kaatuneita ja haavoittuneita venäläisiä sotilaita pitkin Venäjää. Nykyisen sodan osalta Putin otti oppia ja lakkautti käytännössä järjestön.

B: ” The information we received then came almost entirely from Polish intelligence services and did not “fit” with the information coming from the OSCE—despite rather crude allegations, there were no deliveries of weapons and military equipment from Russia.”

Eli Baud väittää, ettei Venäjä toimittanut aseita Donbassiin. Asiasta oli kuitenkin lukuisia havaintoja. Kapinalliset käyttivät esimerkiksi sellaisia panssaroitujen ajoneuvojen versioita, joita oli vain Venäjän armeijalla. Niitä ei olisi ollut mahdollista saada Ukrainan asevarastoista. Edelleen Itä-Ukrainasta paikannettiin venäläisen ilmapuolustusprikaatin yksikkö, joka pudotti ohjuksilla malesialaisen matkustajakoneen (mahdollisesti erehdyksessä?).

B:” Bis repetita placent: poorly advised by NATO officers, the Ukrainians suffered a crushing defeat in Debaltsevo, which forced them to engage in the Minsk 2 Agreements.”

Ukrainalaiset olivat kukistamassa kapinallisia, jolloin Venäjän joukot tulivat kapinallisten avuksi mm. Debaltsevon taistelussa. Ukrainalaiset joukot olivat 2014 varsin heikossa kunnossa. Noilla kokemuksilla oli Venäjän virhepäätelmissä ilmeisesti tärkeä osa. Olettivat kukistavansa 2022 Ukrainan helposti, mutta kuluneiden 8 vuoden aikana Ukraina oli kehittänyt puolustustaan huomattavasti.

B:” On 17 February, President Joe Biden announced that Russia would attack the Ukraine in the next few days. How did he know this? It is a mystery. But since the 16th, the artillery shelling of the population of Donbass increased dramatically, as the daily reports of the OSCE observers show. Naturally, neither the media, nor the European Union, nor NATO, nor any Western government reacts or intervenes.”

Koko Ukrainan sodan ajan on käynyt selväksi, että USA:n tiedustelu on ollut hyvn perillä Venäjän suunnitelmista. Todellakin tykistön tulitusta oli Donbassissa juuri sodan alla. Sen Baud jättää kertomatta, että ETYJ:n raporttien mukaan siitä olivat vastuussa pääasiassa venäjämieliset kapinalliset. Eli Baud tarjoilee paikallisen ”Mainilan laukaukset”.

B:” In his speech of February 24, Vladimir Putin stated the two objectives of his operation: “demilitarize” and “denazify” the Ukraine. So, it is not a question of taking over the Ukraine, nor even, presumably, of occupying it; and certainly not of destroying it.”

Puheessaan Putin julisti tavoitteekseen ”denatsifioida” Ukraina, ei vallata sitä tai tuhota sitä. Itse asiassa Putin on kyllä kertonut tavoitteensa Ukrainassa oman uutistoimistonsa RIA Novostin kirjoituksessa. Siinä selitettiin, mitä denatsifiointi tarkoittaa

1) Ukrainan valtio hävitetään
2) Ukrainalaiset sotilaat ja sivistyneistö tapetaan (kuten Stalin teki puolalaisille Katyninissä 1940).
3) Venäjää vastustava Ukrainan kansa alistetaan sodan terrorille. Tuosta olemme nähneet esimerkkejä kaupunkien järjestelmällisenä tuhoamisena, siviilien murhaamisena ja raiskaamisena.
4) Ukrainalaiset alistetaan ainakin 25 vuodeksi sorrolle, aivopesulle ja venäläistämiselle.

Tuota ohjelmaa ei siis ole julkaisseet ukrainalaiset vaan Putinin oma propagandauutistoimisto.

Tässä joitakin Baudin kommentteja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Teksti on kuin suoraan Putinin propagandatoimiston tiedotteesta:

B:” The idea that Russia is trying to take over Kiev, the capital, to eliminate Zelensky, comes typically from the West”

”Vladimir Putin never intended to shoot or topple Zelensky. Instead, Russia seeks to keep him in power by pushing him to negotiate, by surrounding Kiev.”

” The “slowdown” that our “experts” attribute to poor logistics is only the consequence of having achieved their objectives.”

” Our media speak of indiscriminate bombardments against the civilian population, especially in Kharkov, and Dantean images are broadcast in a loop.”

” It is true that it is a large city and we do not see everything—but this seems to indicate that we are not in the total war that we are served continuously on our screens.”

Putin ei aikonut murhata Zelenskyitä, yritti saarrostaa Kiovan ja hyökkäyksen pysähtyminen ei johtunut logistiikasta vaan siitä, että Venäjä oli saavuttanut tavoitteensa. Ja Venäjä ei käy Ukrainassa totaalista sotaa, Baud ei näe mitään merkkejä siviileihin kohdistuvista kauheuksista, joita näemme TV:ssä.

Entä Baudin kommentit sotatilanteesta:

B:”Convinced that the Russian offensive is aimed at Kiev, Western experts have quite logically concluded that (a) the Russians are stalling, and that (b) their offensive is doomed to failure because they will not be able to hold the country in the long term.”

Venäjän armeija yritti valloittaa Kiovan, mutta sitä varten piti vallata Hostomelin lentokenttä lähellä kaupunkia. Mutta venäläiset eivät onnistuneet siinä. Ja Venäjä yritti saarrostaa Kiovaa, mutta epäonnistui, kärsi valtavat tappiot ja joutui pakenemaan pois Ukrainan alueelta. Heidän jäljiltään paljastui siviilien joukkomurhat, raiskaukset ja muut sotarikokset. Nyt niitä tutkivat kansainvälinen rikostuomioistuin, YK ja eri hallitukset ja järjestöt. Tekojen jälkiin ovat käyneet tutustumassa toimittajat. rikostutkijat, eri maiden päämiehet, YK:n pääsihteeri. Ja Baud vaikenee noista rikoksista kokonaan.

Mitättömään merkitykseensä nähden Baud on trollien lähteenä saanut kohtuuttomasti huomiota. Hänen juttunsa ovat kuin kopioita Putinin tiedotteista. Nykyään Baud julistaa olevansa konsultti. Onkohan Putin hänen maksava asiakkaansa? Lännessä jotkut epäilevät, että Venäjän tiedustelu värväsi Baudin tämän ollessa Sveitsin armeijan palveluksessa. No tuollaista taidetaan juoruta useista tiedusteluihmisistä.

Mikko Paunio julistaa Baudin väitteitä. Miksi sitten Paunio levittää tuollaista propagandaa, kun väitteet monelta osaltaan on havaittavissa saduiksi? Ehkä syynä on vain Paunion kyvyttömyys ymmärtää asioita? Sen mitä hänen mielipiteitään olen seurannut, niissä ei ole omaa pohdintaa. Hänen toimintatapansa on poimia joku valmis oppi ja julistaa sitä. Puuttuvaa ajattelukykyä vai jäsenkirjavirkamiehen opittua mukavuudenhalua? Siihenhän saataisiin vastaus, kun Paunio menee esimerkiksi Mensan testiin ja esittää tulokset. Sehän on varsin kohtuullinen, joka 50:s läpäisee testin. Epäilen ettei Mikon kantti kestä.

Ehkä Paunio vain haaveilee eduskuntapaikasta ensi kevään vaaleissa? Varmaan monet hän mielipiteistään voivat olla hyviäkin, mutta vaalissa voi olla haastetta, kun on profiloitunut Putinin takapuolen nuoleskelussa. Esimerkiksi Suomen Nato-jäsenyyden vastustaminen on yksi asia ja Putinin sotarikosten puolustelu toinen asia.

Olli Pusa su 08.05. 17:46

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

Uutta presidentinhallintoa valitsemassa

ma 29.01. 19:33

Presidentti arvojohtajana

la 27.01. 17:00

Presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen finaali

ke 24.01. 20:24

Vihreä terroristiliike

to 04.01. 11:48

Kuusiniemi avautuu?

pe 29.12. 21:45

Jumalallinen ilmoitus?

to 28.12. 09:20

Ehdokas Pekka Haavisto

pe 22.12. 18:23

Pyhä yksinkertaisuus

ke 20.12. 00:25

Pelastuspartiot liikkeellä?

to 07.12. 19:59

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Vaihtoehdot moninapaisessa maailmassa

ti 06.06.2023 16:58

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Valtamedia joutuu nyt myöntämään, että USA:lla on muistisairas presidentti

la 10.02.2024 14:04

Heikki Porkka

Presidentinvaalin toinen kierros - äänestin pitkin hampain

to 08.02.2024 11:36

Tapio Puolimatka

Lasten vai aikuisten oikeudet

ma 21.08.2023 19:21

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44