Blogi: Olli Pusa, ke 24.04.2019 13:56

Eduskuntavaalien jälkeen

Eduskuntavaalit käytiin. Punavihreät ovat julistaneet vaalit voitokseen, vaikka kannatus ei kovin korkealle noussutkaan. Päinvastaisiakin kantoja voi perustellusti esittää. Vähintäänkin punavihreät joutuivat ”torjuntavoiton” kohteiksi. Hallitus sai hallita noususuhdanteen oloissa ja se ei estänyt suhdannetta pääsemästä myös Suomen talouteen. Siis olisi luullut menestyksen olevan parempi. Jotakin meni perusteellisesti pieleen.

Surkein tulos oli pääministeripuolue keskustalla. Keskustassa puheenjohtajan sana on perinteisesti painanut paljon ja nyt sitä sanaa käytti Juha Sipilä, pelastajaksi huudettu puheenjohtaja. Oma kysymyksensä on, kenen ohjeita Sipilä noudatti ja kuunteliko hän ketään? Sipilä nosti liikenneministeriksi Anne Bernerin ja puolusti tätä kaikissa omituisissa liikennehankkeissa. Samalla tulehdutti välinsä moniin puolueessa ja kannattajissa. Maaseudulla ”perneri” on uusi kirosana.

Kenen käskyjä Sipilä totteli? Julkisuudesakin on väitetty Jorma Ollilan olleen Sipilän korvaan kuiskuttaja. Aikaisemmin Ollila on profiloitunut omituisten liikennesuunnitelmien esittäjänä. Samalla selittyisi Sipilän kuuliaisuus ”globalisitien” tahtoon EU-ratkaisuissa, maahanmuuttopolitiikassa tai ilmastovouhotuksessa. Kepun kannattajien keskuudessa innostus taitaa olla paljon pienempää.

Toinen suuri hallituspuolue kokoomus sai myös takkiinsa, vaikkakin vähemmän. Sen osalta on jo ilmeisesti totuttu osittain siihen, että se ajaa kulloisiakin EK:n hullutuksia. Maahanmuutto ja sen aiheuttamat ongelmat ja ilmastopolitiikan kiemurat veivät toki ääniä. Sote-pörriäiset eivät nekään innostaneet kaikkia.

Mielenkiintoinen tässä suhteessa oli perussuomalaiset. He lähtivät Soinin johdolla hallitukseen ja ilmeisesti hallitusohjelmakin tyydytti monia puolueen kannattajia. Pettymys oli suuri, kun käytännössä asioilla ei ollut merkitystä. Esimerkiksi Soini esitti tiukkoja kannanottoja, jossa vastusti kiintiöpakolaisten määrän kasvattamista muutamalla sadalla. Samaan aikaan maahan marssi 32.000 turvapaikanhakijaa, joista 80% oli hävittänyt paperinsa menneisyytensä häivyttääkseen. Perussuomalaiset eivät tehneet asialle mitään ja useat hallitusohjelman kirjaukset jäivät toteutumatta.

Seurasi yksi kummallisimmista näytelmistä Suomen politiikan historiassa. Persujen kannatus oli puolittunut vaaleista ja valtava määrä kannattajia oli raivoissaan puolueen lepsuudesta. Halla-ahon johdolla tiukan linjan kannattajat valtasivat puolueen, aivan laillisessa ja sääntöjen mukaisessa järjestyksessä. Halla-ahon kanssa keskusta ja kokoomus ”keskustelivat”. Halla-aho ilmoitti puoleen edelleen sitoutuvan puolueohjelmaan. Mutta sitä ei ilmeisestikään ollut tarkoituskaan noudattaa ja persujen kanssa ei hallitustaivalta ollut tarkoitus jatkaa.

Niinpä persut hajotettiin. Kaikki ministerit ja puolet eduskuntaryhmästä perusti uuden puolueen. Mikä on muiden hallituspuolueiden rooli tässä operaatiossa, jää historioitsijoiden selvitettäväksi? Itsehän ne tietenkin kiistävät sekaantumisensa. Siis perussuomalaisista tuli oppositiopuolue ja ”siniset” jatkoivat hallituspuolueena.

Persujen kannatuksen kannalta yksi käännekohta oli Oulun seksuaalirikosten paljastuminen. Se rikkoi mediassakin hetkeksi vaikenemisen tabun ja eri tahoilla alettiin myöntää ongelmat. Jos vaaleihin mentäisiin maahanmuutto teemana, persut voittaisivat varmasti. Siksi media noudattaa uhoavaa linjaansa, jonka mukaan he päättävät mistä vaaleissa puhutaan. Mm. Maria Pettersson uhosi tällaista Journalisti-lehdessä ja samanlaista uhoamista ovat päätoimittajat esittäneet suljetuissa tilaisuuksissa.

Toimittajista eri selvittelyjen mukaan 80% on viherkommunisteja. He siis päättävät, mitä suomalaisille kerrotaan ja mitä ei? Ei ihme, että vannovat sellaisen periaatteen nimiin, että päätösvaltaa ei saa luovuttaa toimituksen ulkopuolelle, jolloin se pysyy viherkommunistien käsissä. Ohje on varmaankin kehitetty muunlaisia tilanteita varten.

Niinpä päättivät selkeästi sotkeentua vaaleihin, tai kuten modernimmin sanotaan vaalivaikuttaa, omia aatteitaan suosien. Päättivät nostaa vaaliteemaksi ilmastonmuutoksen. Uskoivat sen hyödyttävän vihervasemmistoa ja syövän persujen kannatusta. Samalla yrittivät eri tavoin tukea omia suosikkejaan ja potkia persuja.

Vaalitenttejä seurannut havaitsi, kuinka toimittajat eri tavoin yrittivät häiritä Jussi Halla-ahoa tenteissä. Se ei kuitenkaan onnistunut. Halla-ahon oli liian taitava ja älykäs toimittajien nuijittavaksi. Esiintyi tenteissä järkevästi ja toimittajien häirintäyritykset vain herättivät katsojissa ärtymistä ja myötätuntoa persuja kohtaan. Puoluejohtajien keskustelua lukuisat katsojat seurasivat suorastaan kauhistuneena. Monet vertasivat keskusteluja kakaralauman mölinään. Siinä asiallisesti käyttäytyvä loi valtiomiesmäisen kuvan.

Entä sitten galluppien avulla tehty yritys vaalivaikuttamiseen. Viime eduskuntavaaleissa persujen (silloin sisältäen siniset) oli suunnilleen samalla tasolla kuin 2019 vaaleissa, mutta kunnallisvaaleissa kannatuksen asetelmat olivat muuttuneet.

vihreät 12,5%

persut 8,8%

Gallupit tehdään niin, että ensin tehdään kyselytutkimus raakadatan kokoamiseksi. Sitten sitä korjataan aikaisempien vaalien tuloksilla, joilla yritetään ottaa huomioon gallupin ja lopullisen kannatuksen mahdolliset erot. Yle käytti omissa gallupeissaan eduskuntavaalien ja kunnallisvaalien tuloksia, Hesari kokonaan kunnallisvaalien tuloksia. Tuollainen tietenkin suosii vihreitä, jotka kunnallisvaaleissa saivat historiallisen hyvän tuloksen ja potkii hajaannuksessa olleita persuja. Niinpä hieman ennen vaaleja Hesari julkaisi gallupin, jossa ennusti:

vihreät 14,0%

persut 11,1%

Tunnetaan hyvin ns. voittajan vankkurit ilmiö. Jos onnistutaan nostattamaan hypetys jostakin, menestys imee helposti ihmisiä mukaansa. Tässä sitä yritettiin nostattaa vihreille ja painaa persuja. Ja lopullinen vaalitulos oli:

vihreät 11,5%

Persut 17,5%

Yritys vaalivaikuttaa epäonnistui perusteellisesti.

Miksi sitten tuo epäonnistuminen, vaikka media suunnitelman mukaan keskittyi jauhamaan ilmastonmuutoksesta? Taustalla on punavihreän kuplan täydellinen vieraantuminen realiteeteista. Alettiin antaa määräyksiä, että kaikkien pitää suunnilleen ryhtyä kasvissyöjiksi, koteja ei saa enää lämmittää puilla, kaikkien pitää siirtyä sähköautojen käyttäjiksi, metsiä ei enää saisi hakata jne.

Tuollainen käyttäytyminenhän on tuttua ja perinteistä kommunististen maiden touhua, jossa valistunut etujoukko päättää, miten ihmisten pitää elää. Siinä ei vain ollut ihmisten mielestä järkeä. Punavihreät paljastivat perimmäisen olemuksensa, joka muistuttaa kovasti fasismia. He päättävät, mitä ihmisten pitää tehdä seurauksista välittämättä. Ihmiset ymmärsivät, että tuollainen touhu tuhoaisi elämisen edellytykset lukuisilta ihmisiltä ilman, että sillä olisi mitään merkitystä maapallon tilanteelle. Erityisesti keskustan vahvoilla alueilla maaseudulla tuo olisi tuhoisaa. Persut eivät edes kieltäneet ilmastonmuutosta, mutta vaativat että toimet pitää mitoittaa järjellisesti. Äänestäjille näytti, että joukko poliitikkoja yritti esiintyä hyveellisenä maailman pelastajana heidän kustannuksellaan. Tulos tiedetään.

Vaalien jälkeen edessä on uuden hallituksen kokoaminen. Epäilemättä samat tahot kuin aikaisemmin ovat sielläkin sanelemassa. Tuskin asioista on mitään opittu. Muistamme ne ”yleiset syyt”. Ennen ne tulivat idästä, nyt etelästä ja lännestä.

Mutta vaalien ympärillä paljastui räikeästi suomalaisen demokratian pahin ongelma. Demokratiahan ei ole vain oikeus asettaa ehdokkaita, rehellinen vaali ja ääntenlaskenta. Demokratian olennainen osa on ihmisten oikeus tietää asioita, kuulla erilaisia uutisia, faktoja ja mielipiteitä ja muodostaa niistä oma kantansa. Jos punavihreät toimittajat yrittävät omia tämän asian itselleen, se on avoin hyökkäys demokratiaa vastaan. Se näissä vaaleissa kiistatta nähtiin. Ja puolueet ovat kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Alas on suomalainen puoluejärjestelmä vajonnut.

Olli Pusa ke 24.04. 13:56

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

Koronan harhat

pe 03.04. 20:43

Koronan taloudellinen hinta?

ti 24.03. 11:02

Niukka enemmistö?

to 12.03. 09:10

Corona-peli

ke 11.03. 22:14

Kullanmurut Euroopan rajalla

ma 09.03. 19:29

Mitä tilanne merkitsee?

pe 06.03. 14:26

Kansainvaellus ja Pimiä aika

to 05.03. 17:03

Pakolaiskaaos 2 tekeillä

su 01.03. 12:28

Valheita ilmastonmuutoksesta

ma 24.02. 00:49

Huijaus ankkurilapsilla?

su 16.02. 22:05

blogit

Vieraskynä

Piispa Teemu Laajasalo on väärässä ja johtaa kristikansaa harhaan

ma 09.03.2020 23:42

Juha Ahvio

Kristus on ajallisen historian voittoisa Herra

to 02.04.2020 22:56

Professorin Ajatuksia

Älyllisesti epärehellisen palkka

to 02.04.2020 22:51

Marko Hamilo

Kaksi kirjaa humanismin hulluudesta

su 22.12.2019 00:08

Jukka Hankamäki

Korona on joukkotiedotuksen henkinen AIDS

pe 20.03.2020 23:49

Petteri Hiienkoski

Maassa nimeltä Suomi: Surullinen tarina Sanna Marinin hallituksesta

ke 01.04.2020 16:17

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Globalismista kansallismielisyyteen

pe 27.03.2020 14:29

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Huonosta eläinten kohtelusta koronaepidemiaa ja antibioottiresistenssiä

pe 03.04.2020 14:40

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Presidentti Niinistö voi pelastaa Suomen

to 02.04.2020 22:54

Mika Niikko

Liittyen Suomen Kuvalehden uutisointiin (20. ja 21.1.2020)

ke 22.01.2020 22:20

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Mikä ihmeen Woke?

pe 21.02.2020 00:16

Heikki Porkka

Suomalaisten hengelle ja terveydelle vaarallinen sisäministeri Ohisalo

ti 31.03.2020 09:54

Tapio Puolimatka

Sukupuoli muutoksessa

ke 19.02.2020 21:42

Olli Pusa

Koronan harhat

pe 03.04.2020 20:43

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Silakat - vasemmistofasismin valeviitta ?

ma 13.01.2020 20:49

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Työhyvinvointia yhteiskunnan piikkiin

to 22.08.2019 16:17

Pauli Vahtera

On aivan sama

su 08.03.2020 18:38

Timo Vihavainen

Demokratuuria kohti

to 02.04.2020 22:52

Matti Viren

5 miljardia

ma 23.03.2020 23:19