Blogi: Mikko Paunio, su 11.10.2020 00:29

Iranin koronahelvetin syyt löytyivät israelilaistutkimuksesta

Olen sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijavirkamiehenä sitä mieltä, että D-vitamiini pitää ottaa nopeasti pimenevässä Suomessa osaksi kansallista koronan hybridistrategiaa, koska pidän tieteellisesti toteen näytettynä, että D-vitamiini antaa suojaa ankaraa koronatautia vastaan ja siksi että se myös ehkäisee hiljan julkaistun massiivisen todistusvoimaisen israelilaistutkimuksen mukaan koronatartuntoja. 

Tänään Ilta-Sanomissa on Petri Sepän erinomainen artikkelihttps://www.is.fi/terveys/art-2000006655147.html, josta ilmenee, että D-vitamiinista olisi todennäköisesti merkittävää hyötyä koronariskien hallinnassa väestötasolla.

Annan tässä blogissani ammattiepidemiologina oman ymmärrykseni mukaan aukottomat todisteet D-vitamiinin hyödyistä koronapandemian riskienhallinnassa.

IS:n jutun kärkenä on muutama päivä sitten julkaistu iranilaisusalainen tutkimus, jossa tutkittiin 235 sairaalaan koronan takia sisään otettua potilasta. Kolmella neljästä tämän tutkimuksen sairaalaan otetulla tauti oli vakava.

Tutkimuksessa osoitettiin – ties kuinka monennen kerran -,  että matalat D-vitamiinitasot olivat yleisempiä niillä, joilla tauti oli vakava. Kuolevuus oli yli puolet pienempi niillä yli 40-vuotiailla, joilla oli  korkeat D-vitamiinitasot (9 %) verrattuna matalan tason potilaisiin (20 %).

Pidän IS:n jutun uutiskärkivalintaa onnistuneena, koska Iranissa lienee vakavin koronatilanne lähes koko maailmassa, eikä se seitsemän kuukauden jälkeenkään osoita mitään laantumisen merkkejä, pikemminkin päinvastoin.

Iranin oppositiovoimat väittävät https://www.ncr-iran.org/en/ncri-statements/statement-human-rights/iran-coronavirus-death-toll-in-408-cities-exceeds-96000/, että koronakuolemia on maassa neljä kertaa enemmän kuin mitä Iranin hallitus ilmoittaa niitä WHO:lle. Osin viranomaisviestintään vedoten oppositiovoimat piirtävät synkän kuvan epidemian etenemisestä maassa.

Vuonna 2019 julkaistun yli 300 000 ihmisen vitamiinitasoja selvittäneen väestötutkimuksen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6500541/ mukaan Iranissa D-vitamiinitasot ovat vain noin puolet suomalaisesta tasosta. Siitä myös selviää, että naisilla tasot siellä ovat alemmat kuin miehillä. Tästä artikkelista selviää myös, että lähes kaikilla vanhemman polven iranilaisilla on D-vitamiinin puutos.

Israelissa tehdystä huikeasta epidemiologisesta tutkimuksesta selviää nyt syyt iranilaisten alhaisille D-vitamiinitasoille ja Iranin koronapandemian ankaruudelle.  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.04.20188268v1.full.pdf  Tämä tutkimus on ns. mätsätty tapaus verrokkitutkimus. Koronatapauksia tutkimuksessa oli 52 405. Näille tapauksille valittiin rekistereistä sukupuolen, iän ja maantieteen mukaan 524 050 mätsättyä kontrollia.

Tutkimuksen massiivisen koon, sekoittavien tekijöiden hallinnan (monimuuttujamalli sekä mätsäys) ja edustavuuden vuoksi tulokset puhuvat mykistävästi sen puolesta, että D-vitamiini suojaa koronatartunnalta.  Tutkimuksessa osoitetaan myös kenties ensimmäistä kertaa annosvastesuhde eli mitä alhaisempi D-vitamiinitaso, sitä suurempi 0n koronan tartunnan riski. Annosvastesuhde tukee sitä, että D-vitamiinilla on syy-yhteydellistä suojaavaa vaikutusta koronatartuntaa vastaan, eikä käänteinen assosiaatio johdu sekoittavan tekijän tai systemaattisen virheen johdosta. Annos vastesuhteen osoittaminen on yksi havaintoaineistoista tehtävien syy-yhteydellisten päätelmien vahva kriteeri (ns. Sir Bradford Hill’n kriteerit).

Lisäksi israelilaistutkimuksesta selviää, että arabinaisilla oli 86 %  ja -miehillä 28 % korkeampi koronariski kuin valtaväestöllä (pääosin juutalaisia).  Ortodoksijuutalaismiehillä oli peräti 382 % ja -naisilla 306 % korkeampi infektioriski kuin valtaväestöllä.

Monimuuttujamallilla ja mätsäyksellä poistettiin sekoittavien tekijöiden vaikutus havaittuun käänteiseen assosiaatioon. Matalan D-vitamiinitason (alle 30 nanomoolia/millilitra veressä) aiheuttama vakioitu suhteellinen riski oli arabiväestössä 384 % korkeampi kuin niillä samaan väestönosaan kuuluvilla, joilla oli veressä D-vitamiinia yli 75 nanomoolia/millilitra. Vastaava vertailu antoi ortodoksijuutalaisilla 463 % riskin lisäyksen matalalla D-vitamiinitasoilla verrattuna korkeimpaan tasoon.

Matalan vitamiinitason aiheuttama suuri koronataudin riskin lisäys puhuu myös sen puolesta, että D-vitamiini todella antaa suojaa koronainfektiolta. (Sir Bradford Hill’n havaintotutkimuksesta tehtävien syy-yhteydellisten päätelmien yksi keskeinen kriteeri on tutkittavan altisteen havaitun assosiaation voimakkuus tautiin).

Muistettakoon vielä, että espanjalaisessa satunnaistetussa sokkoutetussa kliinisessä kokeessa D-vitamiiniryhmässä tehohoitoon joutumisen riski oli kaksi prosenttia, kun se oli vertailuryhmässä 50 %.  Tämä puhuu suoraan – johtuen tutkimusastelmasta – sen puolesta, että D-vitamiini antaa suojaa koronan vakavalta taudinmuodolta. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076020302764

Israelilaistutkimuksen suuren koon mahdollistamat hämmästyttävät kuvat puhuvat karua kieltään siitä, kuinka erityisesti arabinaisilla on erittäin matalat D-vitamiinitasot Israelissa. Myös ortodoksijuutalaisilla on Israelissa selkeästi matalammat D-vitamiinitasot kuin valtaväestöllä, mutta arabien kaltaista sukupuolieroa ortodoksijuutalaisilla ei ollut havaittavissa, eli ortodoksijuutalaisten miesten ja naisten D-vitamiinijakaumat ovat samanlaiset.

D-vitamiinitippojen nauttiminen ennen epidemian alkua antoi suojaa israelilaistutkimuksessa, mutta D-vitamiinipillereiden syöminen oli positiivisesti assosioitunut koronatautiin. Pillerit eivät kuitenkaan tutkijoiden mukaan oikeasti lisää koronataudin riski, vaan tutkijat uskoivat sen liittyvän siihen, että tablettien syönti on ns. sekoittava tekijä, eli pillereitä syöneet ovat niitä, joilla on matala D-vitamiinitasot. Tutkijoilla oli muitakin selityksiä tälle oudolle löydökselle.

Ortodoksijuutalaisten miesten korkea koronataudin riski saattaa tutkijoiden mukaan johtua lierihatusta, joka estää D-vitamiinin synteesin kasvojen iholla. Muistettakoon, että 15 minuuttia kokovartalon auringonottoa kesäisessä Suomessa tuottaa iholla 250 mikrogrammaa D-vitamiinia.

Palatkaamme vielä Iranin koronahelvettiin. Naiset sairastuvat Iranissa Israelin tapaan miehiä todennäköisemmin koronaan johtuen miehiä alhaisemmista D-vitamiinitasoista, mutta johtuen siitä, että naisilla on vähemmän kroonisia sairauksia, heillä on todennäköisesti alhaisempi kuolevuus kuin miehillä myös Iranissa.

On muistettava, että D-vitamiinin suojavaikutus koronainfektiota vastaan oli Israelissa hyvin voimakas, mikä viittaa siihen, että matalat D-vitamiinitasot voivat tehokkaasti ylläpitää helposti tarttuvan yleisen koronaviruksen kiertoa!

Naisten uskonnollisen pukeutumiskoodin aiheuttamat miehiä alhaisemmat D-vitamiinitasot todennäköisesti lisäävät todennäköisesti vielä miestenkin alhaisia D-vitamiinitasoja enemmän SARS-CoV-2 viruskiertoa Iranissa.

P.S. En ole koskaan urallani lämmennyt vitamiinihössötyksille, enkä ole modernien käärmeöljykauppiaiden mainoksiin koskaan uskonut. Olen aloittanut vasta nyt ensimmäistä kertaa elämässäni D-vitamiinin syönnin (100 mikrogrammaa per päivä), kun olen tutustunut näissä kahdessa blogissani julkaistuihin tutkimuksiin.

 

 

Mikko Paunio su 11.10. 00:29

Mikko Paunio

Kirjoittaja on helsinkiläinen terveydenhuollon erikoislääkäri ja Helsingin yliopiston epidemiologian dosentti. Hän oli SDP:n jäsen vuodesta 1977, kunnes liittyi Perussuomalaisiin 2021. Hänen työnantajiaan on vuosien varrella olleet mm. Helsingin yliopisto, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki.

tuoreimmat

Valeisradio hämärtää tarkoituksellisesti (?) uutisoinnillaan Interceptin uuden WUHAnin laboratorioraportin poliittisen merkityksen

pe 10.09. 11:09

Turvapaikan saaneiden lomailu kotimaissaan ei mahdu kansalaisten oikeustajuun Saksa riistää turvapaikan, jos lomailu paljastuu

su 05.09. 15:41

Punavihreää WOKE-kaupunkistrategiaa ja -katastrofia pukkaa Helsingissä Vanhukset, vammaiset ja omaishoitajat kärsijöinä

to 02.09. 12:37

Tony Blair: Joe Bidenin Afganistan päätökset olivat imbesillejä, traagisia, vaarallisia ja tarpeettomia

su 22.08. 17:23

Helsingin viime kauden kaupunkistrategia ei ollut lainmukainen - Uuden strategian huomioitava humanitaarinen maahanmuutto

la 21.08. 14:02

Eurostoliiton tuho ja Suomen Ruohonjuuritasavallan tuhonnan hallinnollinen arki 2020-luvulla

ma 16.08. 19:54

Eurostoliitto, Suuri Resetointi, EU:n "Fit for 55" Ilmastopaketti ja Eurostoliiton tuho

ma 16.08. 19:51

HS:n, IS:n ja MTV:n sisältökumppani CNN joutui eksistentiaaliseen kriisiin

ke 11.08. 18:34

Ei syytä deltavarianttipaniikkiin

su 08.08. 12:55

Taas meni sensuuriin Usarissa - V-media jakaa CNN:n valenarratiivia suomalaisille

ti 20.07. 17:30

blogit

Vieraskynä

Koronakriittinen lähdekritiikki ei horju

ma 13.09.2021 22:43

Juha Ahvio

Akateeminen tiedeyhteisö on politisoitunut

su 29.08.2021 13:53

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Kansalaiset vaarassa! Nyt tarvitaan hätätilahallitus!

su 19.04.2020 22:47

Jukka Hankamäki

Kotouttaminen ei tunnu onnistuvan

ke 18.11.2020 16:56

Petteri Hiienkoski

Ilmastopolitiikka systemaattisessa harhassa

su 23.05.2021 18:06

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jonkinlainen huimaus meitä vaivaa, kun emme itsenäisyyttä puolusta

ke 16.06.2021 18:19

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Amran - Pohdintaa vuonna 1990 Suomeen tulleen somalipakolaisen kirjasta

pe 03.09.2021 00:22

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Löfvengate - kun Suomen valtiovalta luovutettiin suullisesti Ruotsille

ke 18.11.2020 17:19

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Valeisradio hämärtää tarkoituksellisesti (?) uutisoinnillaan Interceptin uuden WUHAnin laboratorioraportin poliittisen merkityksen

pe 10.09.2021 11:09

Heikki Porkka

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) antaa väärän todistuksen lähimmäisestään

ke 14.07.2021 12:01

Tapio Puolimatka

Rokotepassien avulla kohti digitaalista diktatuuria?

to 09.09.2021 21:09

Olli Pusa

Ilmastonmuutoksen kulissi putoaa?

ma 06.09.2021 11:19

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Kuuden euron kohtuus missä palkkatasa-arvo?

ma 11.05.2020 17:17

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Kohti pinnan katkeamista

to 16.09.2021 23:47

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44