Kun Italia palautti sanat "äiti" ja "isä", Ranskan kouluista niitä poistetaan

"Vanhempi 1 tai vanhempi 2 on peräisin järjettömästä maailmasta!"

Ulkomaat ti 19.02.2019 22:59

Italian sisäministeri Matteo Salvinin ja hänen johtamansa uuden oikeistohallituksen ottaessa ohjat Italiassa alettiin toden teolla korjata poliittisen gender-ideologian valtion järjestelmiin ujuttamia turmiollisia sukupuolineutraaleja termejä ja taata luonnollisen ja biologisen perheen käsitteen ja arvovallan sekä heteronormatiivisuuden säilyminen.

Oikea Media kertoi viime elokuussa Salvinin lupauksesta tarkastaa verkkolomakkeisiin merkittyjen henkilöllisyystodistuskorttien sanamuodot ja palauttaa "isä" ja "äiti" virallisille verkkosivuille hyläten siellä aiemmin olleet "vanhempi 1" ja "vanhempi 2". Salvini halusi toimenpiteillään kunnioittaa sitä ainutlaatuista suhdetta, jonka vain äiti ja isä voivat antaa lapselleen.

"Me puolustamme luonnollista perhettä, joka perustuu miehen ja naisen väliseen liittoon. Tulen käyttämään kaikkea mahdollista valtaa", sisäministeri Salvini vakuutti.

Samaan aikaan Ranskassa mennään juuri päinvastaiseen ja entistä sukupuolineutraalimpaan suuntaan.

Ranskan kansalliskokous (parlamentin alahuone) äänesti viime viikon tiistaina muutoksesta, jonka mukaan koululomakkeissa on korvattava "isä" ja "äiti" sanoilla "vanhempi 1" ja "vanhempi 2".

Ensimmäisessä käsittelyssään parlamentti hyväksyi muutoksen, jolla tunnustetaan samaa sukupuolta olevien vanhemmuus Ranskan opetusministeri Jean-Michel Blanquerin tekemän "School of the confidence" - lakiesityksen puitteissa.

Asiasta uutisoi muun muassa Breitbart, tv-uutiskanava RT, Telegraph, Euronews ja Voice Of Europe.

Muutosehdotus on osa laajaa "progressiivista uudistusta", mikä myös tekee koulunkäynnin pakolliseksi kolmivuotiaille.

Tarkoituksena samaa sukupuolta olevien vanhemmuuden ottamisessa käyttöön koululomakkeissa on Ranskan presidentti Emmanuel Macronin La République en Marche! -puolueen (LREM) jäsenen Valérie Petitin mukaan ”sisällyttää perheen monimuotoisuus lainsäädäntöön ja välttää kieltämästä homoseksuaalivanhemmista koostuvien perheiden olemassaolo”.

”Meillä on perheitä, jotka kokevat joutuvansa pulaan laittaessaan rastin ruutuun vanhanaikaisissa sosiaali- ja perhemalleissa. Nykyään kenenkään ei pitäisi tuntea jäävänsä ulkopuolelle jonkun taantumuksellisen ajattelun takia. Meille tämä artikla on yhteiskunnan tasa-arvon mittari", totesi toinen LREM -puolueen aatetoveri ja kansanedustaja Jennifer de Temmerman, joka myös ylisti äänestystuloksen olevan "voitto LGBTIQ-ryhmille".

Uuden nimeämiskäytännön tavoitteena - jossa ei enää mainittaisi vanhempien sukupuolta - väitetään olevan lopettaa samaa sukupuolta olevien vanhempien syrjintä, mutta muutoksen on kritisoitu "epäinhimillistävän" vanhemmuus ja voivan johtaa kiistoihin, kuka sitten voidaan luokitella "ykkösvanhemmaksi" eli olla "vanhempi 1".

Parlamentin toiseksi suurimman puolueen, republikaanien (Les Républicains, LR) kansanedustaja Xavier Breton tuomitsi muutoksen "poliittisesti korrektiksi ajatteluksi, joka ei vastaa todellisuutta".

”Kuullessani sen olevan aikansa elänyt malli, muistutan teitä siitä, että tällä hetkellä yli 95 prosenttia liitoista, avioliitoista tai rekisteröidyistä parisuhteista on miehen ja naisen muodostavia pariskuntia”, hän huomautti.

Toinen konservatiivinen kansanedustaja (LR) Fabien Di Filippo piti sitä "pelottavana ideologiana, joka rajattomaan tasa-arvoisuuteen pyrkimisen nimissä edistää vertauskohteiden poistamista, mukaan lukien ne, jotka koskevat perhettä".

Myös kolmas republikaanien kansanedustaja, Eric Ciotti korosti: ”Lainsäädännön tutkinnan aikana vuonna 2013 vannottiin tämän olevan mielikuvitusta, ettei tätä koskaan tapahtuisi. Sukupuolen kieltäminen hajottaa yhteiskuntamme tasapainon.”

Ajatus äidin ja isän korvaamisesta vanhemmilla 1 ja 2 oli jo otettu esille keskustelussa, joka johti vuonna 2013 samaa sukupuolta olevan avioliiton laillistamiseen Ranskassa, mutta sitä ei ollut kirjoitettu tuolloin lainsäädäntöön.

Itse asiassa on huomattava, että opetusministeri Jean-Michel Blanquer ja ehdotuksen esittelijä Anne-Christine Lang (LREM) olivat vastustaneet nyt esitettyä muutosta sillä perusteella, että tämä kohta ei ole lainsäädännöllinen asia.

"Vanhempi 1" ja "vanhempi 2" on synnyttänyt kärkeviä väittelyjä ja siksi lakiesityksen esittelijä Anne-Christine Lang ehdottaakin tarkistusta tekstin toisessa käsittelyssä. Lang ehdottaa käytettäväksi monisanaista ja kiemuraista "Isä-äiti-Isä-äiti" -yhdistelmää, jossa riittäisi oikean vastauksen ympäröiminen.

"Tällä vältettäisiin ongelma vanhempien asettamisesta tärkeysjärjestykseen", hän selittää. Näin Emmanuel Macronin LREM -puolue on junaillut voivansa saada puolelleen myös vastahakoisen senaatin ja republikaanien enemmistön suostumaan luonnottomiin sukupuolineutraalisiin termeihin.

"Yhdelläkään lapsella ei ole vanhempi 1:tä tai vanhempi 2:ta, sellaisia ei ole olemassakaan - se on peräisin järjettömästä maailmasta!" samaa sukupuolta olevien avioliittoa ja heidän vanhemmuutta vastustava La Manif Pour Tous -järjestön puheenjohtaja Ludovine de la Rochere muistutti ranskalaiselle RTL-radiolle.

"Lapset tarvitsevat opastusta. Tällä muutosehdotuksella pyritään poistamaan perustavaa laatua olevat viittaukset (isään ja äitiin)", hän lisäsi.

Myös Kansallisen liittouman (RN) puheenjohtaja Marine Le Pen otti kantaa twiittaamalla "naamion pudonneen Macronin leiriltä" koskien sen näkemystä yhteiskunnasta, joka vuonna 2012 oli vielä "täyttä mielikuvitusta", mutta "joka lopulta äänestettiin" läpi viime tiistaina.

Kansallisen liittouman jäsen Nicolas Bay puolestaan kirjoitti: "Yksi isä, yksi äiti! Lopettakaa tämä valheellinen 'edistyksellinen' hourailu!"

Konservatiivit eivät ole ainoita, jotka ovat huolissaan.

Homovanhempien perheiden yhdistyksen puheenjohtaja Alexandre Urwicz kertoi sen voivan johtaa "vanhempien hierarkiaan".

'Kumpi on 'vanhempi numero 1' ja 'vanhempi numero 2'?" hän kysyi lisäten, että "isän, äidin ja laillisen edustajan" käyttö voisi olla vähemmän kiistanalaista.

Mielipiteiden vaihto on kiihtynyt Twitterin välityksellä myös niin, että monet ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen virnuilla kumpaakin puolta kannattavien ylilyöntejä.

"Mieheni ja minä yritämme päättää, kumpi on vanhempi 1 ja vanhempi 2", vitsaili eräs Twitter-käyttäjä.

Senaatin on vielä hyväksyttävä muutokset, mutta Ranskan parlamentin ylähuoneen ei odoteta estävän lakiesitystä.


 

 

Tytti Salenius ti 19.02. 22:59

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

videot