Blogi: Timo Vihavainen, ma 21.01.2019 21:47

Intelligentsijaa tapaamassa

Intelligentsijalla kylässä

 

Venäläiset ovat perinteisesti ylpeilleet siitä, että heillä on intelligentsija ja muilla vain, mikä lienee, älymystö, intellektuellit.

Tämä voi kuulostaa paradoksilta, mutta totta se on. Venäjän intelligentsijalla on ollut taipumus juhlia itseään myös moraalisena mahtina, mikä ei läntisillä intellektuelleillakaan tuntematonta ole, mutta on ilmennyt hieman eri muodossa. Harvemmin he ovat julistaneet itsensä kansan aivoiksi ja sijaiskärsijäksi.

Mutta ei tästä enempää. Kiinnostuneet voivat vaikkapa tutustua kirjoittamaani kirjaan Внутренний враг, engl. The Inner Adversary.

Intelligentsijan kerma on perinteisesti ollut sen pietarilainen kontingentti. Se oli olemassa -nimenomaan pietarilaisena- silloinkin kun kaupungin nimi oli väännetty Leningradiksi.

Intelligentsija kohtasi konserteissa ja teattereissa, harrasti klassikoita ja katsoi nenänvartta pitkin kaiken maailman politrukkeihin, joiden vuorostaan oi pakko enemmän tai vähemmän kunnioittaa intelligenttejä (интеллигент). Termi tosiaan on tämä: intelligent, jota ei suinkaan voi kääntää yksinkertaisesti älykkääksi, ei edes intellektuelliksi ainakaan kaikkien mielestä).

Kapea-aivoisimmankin politrukin oli pakko tunnustaa, että intelligentit usein tunsivat klassikot monta vertaa paremmin kuin politiikan mestarit ja sivistyshän oli viime kädessä vain klassista sivistystä ja sen jatkoksi syntynyttä samanhenkistä toimintaa Asiaa soi kysyä vaikkapa Stalinilta.

Puškinia ei kenenkään kannattanut yrittää mestaroida, saavuttaa, saati ylittää ja sama koski Gorkiakin. Sivistyksen idea kiteytyi heissä.

Siitäpä siis se aura, oreol, joka Venäjällä yhä ympäröi kulttuurin guruja. Sillä, joka pitää kulttuuria agitpropina ei ole pääsyä tuohon temppeliin eikä hänen kanssaan kannata keskustella.

No, tulipa nyt siis taas vierailtua pietarilaisen intelligentsijan niin sanoakseni pyhillä paikoilla. Noita ihmisiä en tätä nykyä enää juuri tunne, parissa vuosikymmenessä sukupolvi on muuttunut, mutta instituutiot elävät.

Erikoinen kohtaaminen oli Nevskillä huomaamattomasti sijaitsevassa Jelena Obraztsovan kulttuurikeskuksessa, jossa muuan paikallinen merkkihenkilö vietti 31-vutisipäiviään…

Juontajana oli moskovalainen kuuluisuus, julkihomo Sergei Sosedov, venäläis-ukrainalainen juontaja ja puuhamies. Ohjelmassa oli klassista musiikkia ja klezmeriä, esittäjinä alan huippuja, suurelta osin juutalaisia. Noin sadan hengen tapahtumassa oli intiimi tunnelma, oltiin kuin entisajan salongissa, kuten juontaja totesikin.

Mutta eipä siinä ehtinyt salonkiin kotiutua, kun jo oli meno Vasilinsaaren teatteriin (Teatr na Vasiljevskom). Siellä esitettiin Gorkin Auringon lapset.

Gorkista voi olla monta mieltä ja hänen stalinistinen kautensa on uran häpeätahra, mutta olipa hänellä myös mahtavat visiot kulttuurin tehtävästä maailmassa. Oli luotava Ihminen isolla I:llä.

Vallitsevassa tilassaan kurjat poroporvarit oli nostettava raihnaisen tarkoituksettomuutensa yläpuolelle. Itse asiassa Gorki haaveili yli-ihmisestä (сверхчеловек). Tätä ei sitten pidä millään tavalla sekoittaa A. Hitlerin parodioihin.

Auringon lapset näen jo nimensä puolesta herjauksena, pikkuporvarillisen sielun paljastajana. Mitkä mahdollisuudet ihmisellä olikaan! Ja miten hän niitä käytti! Että niin kuin näitäkin siis pitäisi sanoa auringon lapsiksi, kun he kerran ihmisiä olivat (ja Ihminen on sana, joka kuulostaa ylpeältä!)

Vodkakarahvit olivat tämän tšehovilaisen seurueen pöydällä koko ajan ja lasia täyttivät ja tyhjensivät tiuhaan -jopa omaan tahtiinsa!- niin miehet kuin naiset, nämä huviloitsijat.

Näytelmän loppu oli muutettu, joten puuttumaan jäi se kohtaus, jossa taitelijan maalausta käytetään aseena tappelussa, kun roskajoukko hyökkää koleraa muka levittävän kemistin kimppuun…

Ai ettei roskajoukkoa ole, koska sitä ei voi eikä saakaan olla? Älkää selittäkö tätä Gorkille, hän kyllä tunsi pappenheimilaisensa.

Teatteri oli täynnä ja näyttelijöiden ammattitaito huippua. Mitähän katsojat sitten tästä esityksestä saivat?

Vaikea sanoa. Se ainakin on selvää, ettei kyseessä ollut mikään simppeli moraliteetti, jolla olisi ollut käyttöä jossakin poliittisessa keskustelussa, vaikkapa nyt feministisen agendan ajamisessa. Sellaiseen ei todellinen intelligentsija alennu. Kulttuuri on politiikan palkkapiiaksi liian hieno asia.

Ikuisia, ihmisenä olemisen kysymyksiähän todellinen kulttuuri käsittelee. Se oli Gorkin perussanoma ja ymmärtääkseni ohjaaja oli siinä malttanut myös pysytellä.

Seuraavana päivänä oli pakko mennä intelligentsijan kirjakauppaan, joka on Podpisnyje izdanija Liteinin alkupäässä. Mukaan lähti Benedikt Sarnovin mahtava, neliosainen järkäleistö Stalinin ja kirjailijoiden suhteista, yksi kappale Diletant-lehteä ja suuriruhtinas Mihail Aleksandrovitšin päiväkirjat ensimmäisen maailmansodan ajalta.

Eivät ne muuten olleetkaan kovin kiinnostavat päiväkirjat, vaikka Mannerheim ja Yrjönristin ritarien liiton varapuheenjohtaja Yrjö Elfvengren siellä mainitaan (ilman tietoa hänen suomalaisuudestaan). Ei tuo Miša ollut mikään intelligentti. Olisipa vaikkapa suuriruhtinas Aleksanteri Mihailovitš jättänyt päiväkirjansa. Mainiot muistelmansa hän kirjoittikin ja ne löytyvät myös suomeksi. Mutta se on jo eri juttu.

Mikäpä sitten oli sunnuntain kohokohta? Huikea elämys oli Lumiére-Hall (Креативное пространство Люмьер-холл) Obvodnyi kanalin varrella, lähellä Frunzenskaja-metroasemaa.

Siellä oli vanhassa lieriömäisessä rakennuksessa Hieronymus Boschin ja Pieter Brueghelin maalauksiin perustuva panoraamashow musiikin ja raamatullisen puheen kera. Sitä voi seurata maun mukaan tuolilta tai säkkien päällä maaten.

No, sieniähän nuo kaverit olivat vetäneet. Yleisö sen sijaan taisi päästä hieman samoihin tunnelmiin ihan raittiina, vaikka alkuperäisen psykedelisen kokemuksen huikea kirkkaus tietenkin jäin puuttumaan. Mutta kohtuus kaikessa. Viereisessä tynnyritalossa oli oivaltava ja kiinnostava kooste teemasta uni.

Muuten, Tallinnassa Sauna-kadulla on saman tyyppinen paikka, pienempi vain. Taitavat kiertää samat ohjelmatkin: nyt siellä ovat Klimt ja van Gogh, jotka olivat aiemmin Pietarissa.

Ehkä vielä upeampi kokemus oli sentään kamarikonsertti Mikaelin teatterissa, Taiteiden aukiolla (Михайловский театр). Ohjelmassa oli Vivaldia ja Dvorakin, mutta myös metropoliitta Illarionin Concerto grosso. Illarion on myös vuonna 2012 säveltänyt kantaatin ”Laulu kuolemasta” Federico Garcia Lorcan runoihin. Sen ensiesitys oli Moskovan Kremlin Asehuoneessa.

Kaikkea sitä oppii. Jokos tässä on ajateltava, että papistonkin piirissä olisi nykyään intelligentsijaa?

Perinteisestihän nuo kaksi ovat aina olleet kuin tuli ja vesi, mutta eletäänhän me uutta aikaa.

 Sivumennen sanoen, Dostojevskin suuri ihanne -ajan intelligentsijan vastapainona- oli pyhä Ioann Kronstadtilainen, sama mies, joka kaunopuheisesti perusteli sen, miksi Leo Tolstoi ei kuulunut ortodoksisen kiron piiriin, siitä itse julistuksellaan erottuaan.

Näitä miettien sopikin päättää lyhyt kiertue illallisella pikku Ketissä (Cat) Stremjannajalla. Sen gruusialainen keittiö ei ole koskaan pettänyt. Hatšapuri, Tšanahi, Ostri. Niiden päälle erinomaista mukuzania ja sata grammaa Russki standartia. Luulipa siinä miltei jo olevansa taivaan ilossa.

Filosofi Rolf Lagerborg valitteli joskus maailmansotien välisenä aikana, että suomalainen tuntee olevansa kuin köyhä piru, kun pääsee Tukholmaan oikean kulttuurin piiriin.

Ylioppilaat siitä suuttuivat ja lahjoittivat pirulle hiilihangon, mikä lienee tuota filosofia huvittanut.

Mutta silloinhan sitä oltiin sentään edes isänmaallisia. Nyt ei sitäkään.

Vähän sellainen köyhän pirun olo sitä tuppaa tulemaan, kun tuolla naapurissa pistäytyy.

 

Timo Vihavainen ma 21.01. 21:47

Timo Vihavainen

Timo Juhani Vihavainen on toiminut Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professorina vuodesta 2002. Hän on tutkinut myös Suomen historiaa, jossa hän on keskittynyt erityisesti niin sanotun suomettumisen aikaan 1960-luvulta 1980-luvulle.

tuoreimmat

Häpeänsä kullakin

ke 19.07. 21:26

Suurista erehdyksistä

to 23.02. 21:02

Modernin maailman syntysijoilta

ti 18.01. 23:48

Saaliseläiminä

ke 15.12. 23:51

Tolstoin aivoituksia

ma 22.11. 23:49

Ajan kuvaa

to 18.11. 22:48

Kansan parhaaksi

ti 02.11. 23:57

Luonteikas kansa

pe 08.10. 01:15

Kohti pinnan katkeamista

to 16.09. 23:47

Symbolit

su 05.09. 20:39

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04.2024 00:17

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04.2024 15:30

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04.2024 22:16

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04.2024 13:56

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44