Blogi: Heikki Porkka, ke 25.10.2017 13:45

"Poliitikoiden tavallisin synti on kahdeksannen käskyn rikkominen"

Otsikko on Yleisradion artikkelista, jossa viitataan Juha Sipilän huoleen siitä, että poliitikot valehtelevat niin usein.

Kahdeksas käsky: Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.

Koska ainakin pääministeri, valtiovarainministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja kulttuuriministeri väistävät totuutta, olisiko syytä muuttaa perustuslakia kiireellisessä järjestyksessä?

Nykyinen muoto:

Perustuslaki 60 §, Valtioneuvosto
Valtioneuvostoon kuuluu pääministeri ja tarvittava määrä muita ministereitä. Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.

Ehdotus uudeksi muodoksi:

Valtioneuvostoon kuuluu pääministeri ja tarvittava määrä muita ministereitä. Ministerien on oltava epärehellisiksi ja kieroiksi tunnettuja Suomen kansalaisia.

Mielestäni uusi muoto soveltuu paremmin useisiin viime vuosien pääministereihin ja ministereihin. Valitettavasti uuden muodon kuvaus sopii osittain myös presidenttiin, sillä hän ei ole toiminut rehdisti ja oikeudenmukaisesti kesäkuun tapahtumien yhteydessä.

Hyvää oli se, että presidentti Sauli Niinistö ei suostunut tiistaina 13.6.2017 tapaamaan pääministeri Juha Sipilää, kun Sipilä teki hämäyslennon Turkuun.

Sipilän väitteen mukaan hänellä oli mukanaan hallituksen erokirje, jonka hän kertoi myöhemmin polttaneensa saunan pesässä. (huom! talousrikollisten kerrotaan polttavan kirjanpidon saunan pesässä)

Ilmiselvästi vaikuttaa siltä, että presidentti ei halunnut leimautua julkisuudessa kieroilun hyväksyjäksi.

Kyseessä näyttää kuitenkin olleen niin kutsuttu myöhäisherääminen, sillä Niinistöä oli informoitu perussuomalaisista tapahtuvasta loikkauksesta jo aiemmin. Tästä [informoimisesta] todistaa se, että hän "harjasi" Jussi Halla-ahoa jo sunnuntaina 11.6.2017  antamassaan haastattelussa. Toimiko Timo Soini sanansaattajana Niinistölle istuttuaan presidentin kanssa samassa tilaisuudessa Kultarannassa 11.6.2017?

Perussuomalaiset olivat valinneet edellispäivänä, lauantaina 10.6.2017 itselleen puheenjohtajiston.

Kuten muistetaan, Niinistö antoi sunnuntaina 11.6. Ylen haastattelussa julkisuuteen lausunnon, jossa totesi, että hänen mielestään perussuomalaisten uudet puheenjohtajat eivät ole osoittaneet tehokasta katumista

Millaisen tiedon varassa presidentti liikkui jo sunnuntaina intouduttuaan hyppäämään omien valtaoikeuksiensa yli puuttumalla sisäpolitiikkaan ja puoluepolitiikkaan niin voimakkaasti, vaikka presidentin tehtäviin kuuluu nimenomaan pysytellä sisä- ja puoluepolitiikan ulkopuolella?

Mikä ajoi normaalisti harkitsevan presidentin purkaukseen, joka toi mieleen Kekkosen ajan diktatuurisen komennon, jossa presidentti sotkeutui jatkuvasti sisäpolitiikkaan? Niinistö on yleensä erittäin varovainen lausuntojensa kanssa, mutta tällä kerralla hän oli jostain syystä halukas ylittämään rajan, jonka ylittämistä pyrkii omien sanojensa mukaan välttämään.

Niinistön tehokas katuminen –lausunnon kanssa samana päivänä, 11.6., Timo Soini ilmoitti, että hän jatkaa ulkoministerinä. Mihin Soinin ylimielisyys perustui? Uusi puheenjohtaja Halla-aho oli vihjaissut jo hyvissä ajoin ennen perussuomalaisten puoluekokousta, että ulkoministeri vaihtuu, jos hänet valitaan puheenjohtajaksi.

Seuraavana päivänä, maanantaina 12.6., Jussi Halla-aho kävi neuvottelemassa Sipilän ja Orpon kanssa. Neuvottelut alkoivat kello 10:00.

Välittömästi Halla-ahon tavattuaan pääministeri Sipilä soitti eduskunnan entiselle pääsihteerille Seppo Tiitiselle, jonka kanssa Sipilä oli keskustellut vaihtoehdosta, jossa perussuomalaisista loikkaava ryhmä jatkaa hallituksessa yhdessä keskustan ja kokoomuksen kanssa. Tiitisen mukaan puhelun aikana ei keskusteltu muista vaihtoehdoista. 

Sipilä oli ollut yhteydessä myös valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Hidéniin, jonka mukaan Sipilän kanssa keskusteltiin vain toteutuneesta vaihtoehdosta eli loikkarien jatkamisesta hallituksessa perussuomalaisten paikalla.

Medialle Sipilä väitti, että keskusteluja on käyty useiden valtio-oppineiden kanssa, mutta ei suostunut kertomaan ketkä muut ovat olleet kyseessä Tiitisen ja Hidénin lisäksi.

Jos Sipilä ei ole tiennyt mitään loikkarisuunnitelmista, miksi hän kyselee ainoastaan tällaisen vaihtoehdon laillisuuskysymyksistä Tiitiseltä ja Hidéniltä?

Sipilän puhelun jälkeen Tiitinen sai soiton perussuomalaisilta, soinilaisilta, jotka olivat edelleen perussuomalaisia tuossa vaiheessa.

Puhelujen jälkeen Juha Sipilä soitti Halla-aholle. Soitettuaan Halla-aholle hän twiittasi yhtä aikaa Petteri Orpon kanssa kello 14:06, että Halla-ahon johtamilla perussuomalaisilla ei ole asiaa hallitukseen.

Sipilä ja Orpo puhuivat arvopohjasta tarkentamatta mitä se tarkoittaa. Halla-aho kertoi, ettei vaatinut neuvotteluissa hallitusohjelmaan muutoksia vaan ainoastaan hallitusohjelman noudattamista kaikilta osin.

Sipilän ja Orpon ilmoitus sai median kirkumaan hallituksen hajoamista.

Tiistaina 13.6. kerrottiin perussuomalaisista loikanneen noin 20 edustajaa. Kello 13:00 järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ryhmän puhemiehenä toimineen Simon Elon mukaan loikkarit ovat valmiita jatkamaan Sipilän hallituksessa vanhoilla ehdoilla.

Pääministeri Sipilä lensi Helsingistä kohti Naantalia, jossa hänellä on sovittu tapaaminen presidentti Niinistön kanssa klo 15:00. Tapaamisen tarkoituksena on erokirjeen jättäminen. Tilanne muuttui, kun Sipilä kertoi saaneensa UV-ryhmän Elolta nimilistan, jonka mukaan ryhmässä on 20 jäsentä, jotka ovat sitoutuneet hallitusohjelmaan.

Saiko Sipilä listan lennon aikana vai sitä ennen? Vaikuttaa siltä, että asia oli hyvin tiedossa jo ennen lennon alkua, sillä Elo tiedotti hallitukseen sitoutumisesta jo klo 13 alkaneessa tilaisuudessa.

Miksi Sipilä järjesti teatteriesityksen? Yrittikö hän järjestää loppunäytöksen, jossa poseeraa presidentin rinnalla? Vahvistaa kansalaisille, että maan ylin johto tukee kokonaisuudessaan kieroilua ja valehtelua, joka halveksii kansalaisten älyä ja demokratiaa?

Samana päivänä, tiistaina 13.6.noin klo 15:30 pääministeri Sipilä ilmoitti, että hallitus ei eroa vaan aikoo jatkaa vanhalla kokoonpanolla siten, että Uudeksi vaihtoehdoksi ristitty ryhmä perii perussuomalaisten paikan. 

Yllä kerrottu tapahtumaketju kertoo, että esimerkiksi presidentti Niinistö oli jatkuvasti tietoinen siitä, miten [keskustan, kokoomuksen ja soinilaisten sopima] petos eteni.

Nähtävästi presidentti ymmärsi vasta tiistaina, että kieroilu tulee paljastumaan jossain vaiheessa, koska siitä tietäviä on liikaa.

Jokainen järjissään oleva poliitikko tiedostaa, että salaisuuden säilyttäminen on epävarmaa siitä lähtien, kun sen tietää kaksi henkilöä. Tässä tapauksessa tietäjiä on ollut enemmän kuin viisi. Kaiken lisäksi tietäjien motiivi vaieta on ollut riippuvainen keskinäisestä poliittisesta kaupankäynnistä eli salaisuuksien säilyminen on ollut erittäin epäluotettavalla pohjalla.

Toinen vaihtoehto on, että presidentti oletti Sipilän hallituksen jatkavan sen jälkeen, kun se esittää ensin eronpyynnön, jonka jälkeen muodostetaan uusi hallitus ilman vaaleja. Hallituksen ministerikoostumus olisi ollut sama kuin nykyinen. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan poista sitä, etteikö Niinistö olisi ollut tietoinen perussuomalaisten puheenjohtajavaihtoon ja loikkareihin liittyvästä kähminnästä.

Tapahtumat viittaavat presidentti Niinistö osallistuneen tietoisena perussuomalaisten uuden johdon poissulkemiseen hallituksesta. Näin ollen presidentti Niinistö oli yksi palapelin osa Sipilän, Orpon ja Soinin hyväksymässä suunnitelmassa, jonka lähtöjuuret lienevät Soinin ja Sipilän keskinäisissä keskusteluissa. Perimmäisenä aloitteentekijänä tietysti Soini, jonka henkilökohtainen hillotolppa oli katoamassa horisonttiin.

Kuinka intensiivisesti ja laajasti valtamedia raportoi Nurmen kirjan perusteella avautuvista näkymistä, jää nähtäväksi. Koska olettaa saattaa, että valtamedia pyrkii vesittämään viestintää, on vaihtoehtomedialla entistä merkittävämpi tehtävä totuuden julkituomisessa.

Yllä kirjoittamani perustuu tietoihin, jotka ilmenevät toisaalta uuden kirjan informaatiosta, mutta liittyvät myös aiempiin henkilökohtaisesti saamiini irrallisiin tietoihin, joita olen saanut yksityisesti viimeisen puolentoista vuoden aikana. Lähteinäni on muutamia asianosaisia, joilla on ollut jonkinlainen rooli tapahtumien ketjussa.

Heikki Porkka ke 25.10. 13:45

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Presidentinvaalin toinen kierros - äänestin pitkin hampain

to 08.02. 11:36

Haavisto ja Stubb, järkevää maahanmuuttopolitiikkaa kannattavan painajaiset

ti 30.01. 16:46

Alexander Stubb ja Elina Valtosen pipo

ke 17.01. 15:08

Mikko Puumalainen - totalitarismin puolella sananvapautta ja suomalaisten etua vastaan

ke 22.11. 17:48

Pois alta, täältä tulee pakkovalta - poltetaanko kirjoja, tuomitaanko edesmenneitä?

to 03.08. 15:45

Tiitisen listan salailu - pitäisikö Suojelupoliisi vihdoin remontoida länsimaiseksi organisaatioksi?

ke 02.08. 10:38

Harkitsen vakavasti Seiskan tilaamista

ma 31.07. 20:42

Onko nyt niin, että anteeksipyynnöt eivät enää riitä?

su 23.07. 18:17

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04.2024 00:17

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03.2024 08:51

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04.2024 13:56

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44