Blogi: Arto Luukkanen, ke 03.05.2017 08:58

Valtakoneiston marssi idästä?

Sekurokraattien marssi Suomen pääkaupungissa

Toukokuun 9 pnä aiotaan Helsingissä järjestää ns. ”kuolemattomien marssi” Helsingissä. Tämä ns. ” Акция «Бессмертный полк» on ollut itänaapurissa viime vuosina hyvin suosittu tapa muistaa II maailmansodan uhreja ja voittoa Natsi-Saksasta.  Kyse on ollut ihmisiä mukaan tempaavasta traditiosta juhlia oman maan ja kansan menneisyyttä. Tähän mielenosoitukseen ei ole tarvinnut maksaa osallistujille lahjuksia vaan se on ollut aito asia.  Kaikenikäisiä ihmisiä on riittänyt kaduille tuntikausiksi.

Kyseinen marssi aiotaan tuottaa Suomeen ja järjestää se Helsingissä. Järjestäjänä toimii ”uusi venäjänkielisten järjestö - Rufi” (https://www.facebook.com/rufiyhdistys/). Toiminta näyttää liittyvän suurempaan kuvioon ja olevan kansainvälistä. Näyttää siltä, että näitä marsseja aiotaan järjestää tai on järjestetty myös muualla (http://moypolk.ru/). Sivuilla on mainintoja marsseista  niin Latviasta, Norjaan ja aina Afrikkaan saakka.

Rufin mainoksessa todetaan, että tämä uuden uutukainen järjestö haluaa paikallisille venäläisille tarkoitetussa kutsussa houkutella ihmisiä ”puoleksi tunniksi tärkeää asiaa” varten. Nähtävästi marssijat halutaan varustaa ns. yrjönnauhoilla.

Ilmeisesti tämä marssi on tarkoitettu antamaan tekohengitystä kyseiselle organisaatiolle, sillä sen asema ei ole vielä kovin selkeä Suomen venäläisten keskuudessa.

FB:ssa se puolustelee itseään seuraavasti. Yhdistys on ”tarkoitettu sekä suomalaisille, että Suomessa asuville venäläisille, ja yhdistyksen perustajina on molempien kansallisuuksien edustajia. Yhdistys on tarkoitettu rakentamaan ystävyyssiltoja Suomen ja Venäjän välille, eikä yllyttämään agressioon taikka provosoimaan, kuten eräät kommentoijat ovat esittäneet” (suora lainaus – suomenkielen virheet ovat tekstissä sellaisenaan).

Miksi ihmeessä?

Se mikä on hyvä Venäjällä, ei ehkä ole viisasta ulkomailla.

Rufi-järjestö on niin kovin pieni ja alkutekijöissään. Ainoastaan silloin, jos paikalle raahataan venäläistä mediaa, propagandisteja ja vouhottajia julistamaan ”maanmiesten sortoa”, on asia toinen.

Samoin monet Suomen venäläisetkin kysyvät perustellusti: miksi tätä marssia järjestetään maassa, jota vastaan Neuvostoliitto on sotinut, mutta jolla on nykyään toimivat suhteet itään? Miksi rauhallisia suhteita halutaan järkyttää?

Ehkä kyseessä on ns. paikallinen taho ja aktivistien epätoivoinen yritys. Ehkä he haluavat kartoittaa paikallisten venäläisten halukkuutta poliittiseen organisoitumiseen? Itse yhteisö näyttää olevan heppoinen: sen takana olevat tahot, avut ja sponsorit ovat hyvin erilaisia: Mosaiikki oy, RAY oy, Jyväskylän kaupunki. Ainakin rahoituksen puolesta voi todeta, että kyseisen järjestön rahoitus näyttää olevan tiukoilla. Rufi on tähän saakka saanut tukea esimerkiksi opetus ja kulttuuriministeriöltä.

Vähäinen Suomen venäläisten tuki ja suuri Venäjän tuki

Marssin järjestäjät eivät ole saaneet varauksetonta tukea maassamme asuvalta venäläiseltä väestöltä.

Epäilijöiden mukaan suomalaiset eivät pidä tästä hankkeesta ja että olisi parempi vaikka kerätä rahaa sopivaan yhteiseen kohteeseen kuin provosoida suomalaisia.

Muutamat vannoutuneet hankkeen puuhamiehet eivät ole näistä epäilyistä moksiskaan vaan ovat painottaneet sitä, että maassamme on kokoontumisvapaus eikä tällaista rauhanomaista marssia voi estää. Näyttää kuitenkin siltä, että hanke ei oikein etene; suurin osa venäläisestä väestöstä maassamme ei oikein syty tälle idealle; kuten eräs kommentoija totesi eräässä yleisessä someviestissä: tämä maa on antanut minulle niin paljon.

Suomessa on kokoontumisvapaus. Tällainen mielenosoitus on mahdollista järjestää, mikäli viranomaiset eivät erityisesti kiellä sitä. Nähtäväksi jää haluaako paikallinen venäläinen väestö sotkea itsensä tällaiseen avantjurismiin, joka tuoksahtaa itäiseltä hybridioperaatiolta?

Isot jalat näkyvät

Koko hankkeen takana näyttää näet olevan jotain Rufia paljon arvovaltaisempi ja painavampi taho: kulttuurikeskuksien pääkonttori ”Rossitrudnichestvo”  ympäri maailma  tukee/järjestelee näitä  marsseja. Asia liittyy myös Осорс-  организация соотечественников-järjestöön ja Helsingin venäläisen sotilashautausmaan ”pelastamiseen” (http://tass.ru/obschestvo/4214298). Kaiken kaikkiaan koko hanketta voi seurata aina Venäjän hallitukseen saakka (http://rs.gov.ru/ru/activities/11).

Tämän takia pikkuisen Rufin tehtävä on kovin haastava; ei ole helppoa toimia isoisten ohjeiden mukaan.

Ja sitten on myös se terve järki ja tolkku: jokainen itänaapurissa asunut venäläinen on saanut kattavan rokotuksen propagandaa vastaan. Täällä asuvat venäläiset ovat viisaita ja kaiken nähneitä ihmisiä: jokainen heistä ymmärtää sen missä sylttytehdas sijaitsee.

Ehkä tässä käy niin, että koleilla Helsingin kaduilla marssivat 9. pnä toukokuuta yrjönnauhan alla ainoastaan muutamat tosiuskovat. Toisaalta se mitä he haluavat ovat palstamillimetrit ja julkisuus – sitä tarvitaan nyt Moskovassa. Ja sitähän he nyt saavat.

Miksi uhomarsseja?

Näin ulkopuolisena tuntuu siltä, että tässä halutaan viritellä jonkinlaista suomalaista pronssisoturikiistaa turhan takia. Koko jutun argumentointi tuoksahtaa ulkopäintuodulta. Uho ei sovi tälle maalle; se tulkitaan täällä vakavammin kuin ehkä halutaan. Kysymysten kysymys on: miksi lietsoa tällaista vastakkainasettelua? Onko kysymys riidasta riidan takia?

Ulkopuolinen jää aprikoimaan myös sitä, että tätä hanketta ei ole varmaan ajateltu siellä, missä on todellista Suomen asiantuntemusta. Onkohan Venäjän MID (Venäjän ulkoministeriö) tietoinen tästä avantjurismista ja henkisestä partisanismista? Miten muutaman desperadon marssiminen parantaa maittemme välisisä suhteita? Suomi on toiminut hyvänä naapurina asiallisesti mutta Moskovan ei taida nykyään ”uskoa kyyneliin”?)) Vai harjoitetaanko Venäjän ulkopolitiikkaan muissakin tahoissa kuin MID:ssä?

Mikäli tästä marssista on suunniteltu samanlaista uhomarssia kuin esimerkiksi protestanttien marssit Pohjois-Irlannissa Boynen taistelun vuosipäivänä, merkitsee se poliittista seikkailua, johon halutaan mahdollisimman paljon ”marssikarjaa”. Tässä onkin malliesimerkki uhomarssista ja typerästä vastakkainasettelusta. Protestantit marssivat vuosittain siksi koska protestanttikuningas Vilhelm III Oranialainen päihitti katolisen Jaakko II:n vuonna 1690. Katolisten tasavaltalaisten mielestä marssikausi on ilkkumista. Pahin loukkaus on juuri katolisen Ardoynen kaupunginosan kautta kulkeva marssi. Protestanteille se on taas tapa ”muistella kaatuneita”.

Miksi en ymmärrä tätä uhoa?

Ajatelkaapa jos minä menisin Viipurin kaduille marssimaan talvisodan rikoksen takia? Marssi kestäisi ehkä noin puoli minuuttia. Eikä siinä olisi mitään järkeä.  Stereotypiat ja menneisyyden tapahtumat on helppo lietsoa mutta niitä on vaikea tasoittaa.  

Tällaisten uhomarssien seurauksena minun on vaikeampi saarnata venäjän kielen, kulttuurin ja historian tärkeydestä opiskelijoille. Asenteet kovenevat. Ne vaikuttavat myös suomalaisten stereotypioihin. Nyt on helppo uskoa, että Venäjä on aggressiivinen ja imperialistinen valtio, joka ei halua muuta kuin kääntää omat sisäiset vaikeutensa ulkoisiin mellakoihin.

Entä jos marssin aikana tapahtuu väkivallantekoja tai levottomuutta? Jota sitten paikalle raahatut venäläiset mediat sitten rälläävät? Silloin on selvää, että kyseessä on jonkinlainen hämärä provokaatio ns. vieraan lipun alla. 

Suomen venäläinen vähemmistö on onneksi järkevää väkeä.

Se haluaa toimia tässä yhteiskunnassa sääntöjen, hyvien tapojen ja lain puitteissa. Niin me suomalaisetkin.  

ps. Kannattaa huomata, että ns. Yrjönmauhan käyttö on Valko-Venäjllä kielletty - paitsi eläkeläisille. Nimenomaan Vappuna marsseilla ja kulkueissa käytetään valko-venäläisiä symboleja.

Arto Luukkanen ke 03.05. 08:58

Arto Luukkanen

Dosentti Arto Luukkanen toimii Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa. Vuonna 1964 syntynyt Luukkanen on väitellyt vuonna 1994.

tuoreimmat

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02. 13:58

Sota-Lintilän horinat - Taivaan lahja Putinille?

su 11.09. 13:29

Löfvengate - kun Suomen valtiovalta luovutettiin suullisesti Ruotsille

ke 18.11. 17:19

Miljardien Sanna! Miljardien Matti!

su 25.10. 23:07

Marinin hallitus petti omat sanansa ja lopulta hallituskumppaninsa

su 27.09. 22:58

Päivi Räsäsen maalittaminen uskonnon yo-kokeessa

ma 21.09. 22:45

Puhtain asein puhtaan asian puolesta - avoin kirje Mikko Kärnälle ja Oula Silvennoiselle

su 13.09. 23:00

Lusikat jakoon! Kirkon perinteisten arvojen junttaus uhkaa uskonnonvapautta

ke 09.09. 22:28

Sanna Marin saa ihmiskunnan kalleinta koulutusta

ti 01.09. 22:56

Minskin "suutari" - vallankumous ei tule pelkästään kävelemällä

ma 24.08. 22:22

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03.2024 08:51

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44